Επίδειξη σκληρότητας από την Ιταλία

Επίδειξη σκληρότητας από την Ιταλία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την 1η Ιουνίου, που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ξενοφοβικής Λέγκας και των λαϊκιστών των Πέντε Αστέρων, οι ιταλικές αρχές αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό τριών ξένων πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων, που μετέφεραν μετανάστες. Αλλά αυτό που συνέβη χθες ξεπερνά κάθε προηγούμενο: η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε τον ελλιμενισμό εμπορικού σκάφους, υπό ιταλική σημαία, το οποίο μετέφερε δεκάδες μετανάστες, διασωθέντες στην Κεντρική Μεσόγειο.

Το ιταλικό πλοίο «Vos Thalassa», που μεταφέρει εξέδρες άντλησης πετρελαίου, είχε περισυλλέξει 66 μετανάστες στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, τη Δευτέρα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας επιβάλλει σε κάθε πλοίο που αντιμετωπίζει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να σπεύσει και να προσφέρει βοήθεια. Ωστόσο το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου προΐσταται ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε λόγος να παρέμβει το ιταλικό πλοίο, καθώς είχε ήδη ειδοποιηθεί η λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία είχε στείλει σωστικό σκάφος. «Τα λιβυκά λιμάνια είναι κάτι παραπάνω από ασφαλή και ως υπουργός μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι καλοί καιροί αποτελούν παρελθόν για τους διακινητές μεταναστών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια περιοδείας του στην Καλαβρία.

Παρά την αρνητική στάση του Σαλβίνι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, διέταξε τη μεταφορά των μεταναστών στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής «Diciotti» και ανακοίνωσε ότι δόθηκε, τελικά, άδεια ελλιμενισμού. Παράλληλα, διατάχθηκε ανάκριση για να τιμωρηθούν όσοι μετανάστες απείλησαν, όπως αναφέρεται, τη ζωή μελών του πληρώματος του «Vos Thalassa», όταν τους ανακοινώθηκε ότι το σκάφος δεν μπορούσε να ελλιμενιστεί στην Ιταλία. Το πλοίο είχε εμπλακεί σε ανάλογο περιστατικό διάσωσης 212 μεταναστών, τον Ιούνιο.

Αυστηρότερη φρούρηση

Η σκλήρυνση της στάσης του Σαλβίνι ερμηνεύεται και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ενόψει της σημερινής σύσκεψης των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Η Ιταλία πιέζει τους εταίρους της και κυρίως τη Γερμανία για μέτρα αυστηρότερης φρούρησης των εξωτερικών συνόρων της Eνωσης. Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero, ο Σαλβίνι απέκλεισε κατηγορηματικά τη γερμανική αξίωση για επιστροφή προσφύγων που προέρχονται από την Ιταλία. «Εκείνο που είναι βέβαιο για την Ιταλία είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο για επιστροφή ανθρώπων που έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Με αφορμή το μεταναστευτικό, η Ιταλία ασκεί πίεση στο ΝΑΤΟ να διαθέσει περισσότερους πόρους και προσωπικό για την προστασία των νοτίων συνόρων της Συμμαχίας. Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Eνζο Μοαβέρο Μιλανέζι ζήτησε χθες αναδιάταξη των δυνάμεων της Συμμαχίας, από τα ανατολικά προς τα νότια σύνορά της, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ των παράτυπων μεταναστών που φεύγουν από τη Λιβύη περιλαμβάνονται και τρομοκράτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή