Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε έντονα εναντίον της Γερμανίας πριν την έναρξη της πρώτης ημέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας επειδή βασίζεται σε αυτή για να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες και ότι πλουτίζει μια χώρα που θεωρείται εχθρός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Η Γερμανία πλουτίζει τη Ρωσία. Είναι όμηρος της Ρωσίας», κατήγγειλε στη διάρκεια ενός λογύδριου εναντίον της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.
«Η Γερμανία ελέγχεται εντελώς από τη Ρωσία. Πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για την ενέργεια και εμείς πρέπει να πληρώνουμε για να την προστατεύσουμε από τη Ρωσία. Πώς εξηγείται αυτό; Δεν είναι σωστό», τόνισε ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία και ζητεί να μην προχωρήσει.
Οι χώρες της ΕΕ εισάγουν τα δύο τρίτα (66%) του φυσικού αερίου που χρειάζονται για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Το 2017 αυτό αντιστοιχούσε σε 360 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με κόστος 75 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής το μισό φυσικό αέριο που αγοράζει η ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, όμως οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να σπάσουν αυτή την εξάρτηση.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια στρατηγική κατάκτησης των αγορών με το φυσικό τους αέριο. Το 2017 εξήγαγαν 17,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων το 2,2% προς την ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες ο Στόλτενμπεργκ δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι αναμένει οι συζητήσεις στη διάρκεια της συνόδου να είναι έντονες. «Δεν θα εκπλαγώ αν υπάρξουν έντονες συζητήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες», παραδέχθηκε χθες Τρίτη.
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευθεί το 2014 να αφιερώσουν το 2% του ΑΕΠ τους στην Άμυνα ως το 2024, όμως περίπου 15 χώρες –μεταξύ των οποίων η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία– βρίσκονται τώρα κάτω από το όριο του 1,4% και δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους, κάτι που εξοργίζει τον Τραμπ.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώνουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν ΛΙΓΟΤΕΡΟ. Πολύ άδικο!», έγραψε στο Twitter προτού αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τις Βρυξέλλες. «Δεν είναι δίκαιο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους», πρόσθεσε.
NATO countries must pay MORE, the United States must pay LESS. Very Unfair!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 10, 2018
Η επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον της Γερμανίας εντάσσεται σε αυτή τη λογική. «Η Γερμανία είναι μια πλούσια χώρα. Μπορεί να αυξήσει τη συμβολή της από αύριο χωρίς πρόβλημα», τόνισε.
Η απάντηση της Αγκελα Μέρκελ
Την παιδική της ηλικία θυμήθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, όταν κλήθηκε να απαντήσει στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το Βερολίνο «ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία».
«Εχω προσωπική εμπειρία από το πώς ένα μέρος της Γερμανίας ελεγχόταν από τη Σοβιετική Ενωση», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα είμαστε ενωμένοι στην ελευθερία, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Για αυτό τον λόγο μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι στις πολιτικές μας και ότι λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ καλό, κυρίως για τους πολίτες στην ανατολική Γερμανία» υπογράμμισε.
Παράλληλα η Μέρκελ υπερασπίστηκε και τη συνεισφορά της χώρας της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Η Γερμανία κάνει πολλά για το ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.
«Η Γερμανία παρέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό (στο ΝΑΤΟ), το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών μας ικανοτήτων προσφέρεται στο ΝΑΤΟ και μέχρι σήμερα έχουμε μια ισχυρή δέσμευση στο Αφγανιστάν. Με αυτό τον τρόπο υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των ΗΠΑ», τόνισε η καγκελάριος.
«Εχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία» απαντά η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας
Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι «η Γερμανία δεν είναι όμηρος της ρωσικής πολιτικής» και πρόσθεσε:
«Αναμφίβολα έχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία».
«Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών ή των συμμαχιών και των αντιπάλων τους» υπογράμμισε.