Ισόβια κάθειρξη για νεοναζιστική δράση της Τσέπε

Ισόβια κάθειρξη για νεοναζιστική δράση της Τσέπε

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια, περισσότερες από 430 δικάσιμοι και καταθέσεις 600 μαρτύρων μέχρι τη χθεσινή απόφαση δικαστηρίου του Μονάχου για ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Μπεάτε Τσέπε, το μοναδικό εν ζωή μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, που ευθύνεται για τις δολοφονίες δέκα ανθρώπων (εκ των οποίων οι εννέα ήταν μετανάστες και μία αστυνομικός) στη Γερμανία. Για τις οικογένειες των θυμάτων, όμως, αυτή η ετυμηγορία δεν είναι αρκετή.

«Η καταδίκη της Μπεάτε Τσέπε ήταν αναμενόμενη. Απογοητευτήκαμε γιατί το δικαστήριο δεν επέβαλε τις ποινές που προτείναμε για τους άλλους κατηγορούμενους», δηλώνει στην «Κ» ο Γιαβούζ Ναρίν, δικηγόρος της Υβόννης Βουλγαρίδη, ο πρώην σύζυγος της οποίας δολοφονήθηκε από την NSU. Αλλοι τέσσερις συνεργοί των δολοφόνων καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 2,5 έως 10 έτη.

«Σε μια περίοδο κλιμακούμενης βίας από ρατσιστικές ομάδες και μεμονωμένους δράστες, θεωρούμε ότι αυτή η δικαστική απόφαση στέλνει λάθος μήνυμα. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας μέχρι τώρα δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες σε τουλάχιστον εννέα άτομα που υποστήριξαν τη δράση της NSU. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πληροφοριοδότες των κρατικών αρχών που παραμένουν υπό καθεστώς προστασίας. Εχουν μειωθεί οι ελπίδες μας ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες και ότι αυτά τα άτομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Οι εντολείς μου αποχώρησαν από το δικαστήριο απογοητευμένοι», προσθέτει ο κ. Ναρίν.

Τον Ιούνιο του 2005 τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρτ, σκότωσαν με τρεις σφαίρες τον Ελληνα μετανάστη Θεόδωρο Βουλγαρίδη μέσα στο κλειδαράδικό του στο Μόναχο. Το φονικό όπλο, ένα πιστόλι Ceska 83, είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε έξι φόνους ανδρών τουρκικής καταγωγής που παρέμεναν ακόμη ανεξιχνίαστοι. Για χρόνια οι γερμανικές αρχές απέδιδαν αυτές και άλλες αντίστοιχες δολοφονίες (διαπράχθηκαν μεταξύ 2000-2007) στην τουρκική μαφία. Κανείς δεν εξέτασε τότε το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών. Οπως έχει δηλώσει σε παλιότερες συνεντεύξεις της στην «Κ» η κ. Βουλγαρίδη, οι οικογένειες των θυμάτων –και η δική της– στοχοποιήθηκαν και εξευτελίστηκαν από τις γερμανικές αρχές. Τους θεωρούσαν υπόπτους, ώσπου το 2011 μετά την αυτοκτονία των Μούντλος και Μπένχαρτ αποκαλύφθηκε η δράση της NSU και συνελήφθη ένα από τα βασικά στελέχη της, η Μπεάτε Τσέπε.

Σύμφωνα με τις γερμανικές δικαστικές αρχές η 43χρονη σήμερα Τσέπε γνώριζε για τις δολοφονίες και συμμετείχε στον σχεδιασμό τους. Οπως έχει εξηγήσει στην «Κ» ο κ. Ναρίν, κατά την πολύχρονη εξέλιξη της δίκης αποκαλύφθηκε ότι η NSU διέθετε τεράστιο δίκτυο υποστήριξης από ανθρώπους που την προμήθευαν με όπλα και εκρηκτικά ή εξασφάλιζαν κρησφύγετα στα μέλη της. Κάποιοι εκ των υποστηρικτών, όπως έχει δηλώσει στην «Κ» ο δικηγόρος, ήταν παράλληλα πληροφοριοδότες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά δεν λογοδότησαν ποτέ για τις πράξεις τους.

Τον περασμένο Μάρτιο, αναμένοντας την τελική απόφαση του δικαστηρίου, η κ. Βουλγαρίδη είχε αναφέρει στην «Κ»: «Το ζήτημα δεν πρόκειται να τελειώσει για εμάς με μια δικαστική απόφαση. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να τιμωρηθούν όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή