ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Ο 14χρονος Αμπντούλ που βοήθησε στη διάσωση

abdul

«Κλειδί» στη διάσωση του ίδιου αλλά και των υπολοίπων 11 φίλων και του προπονητή του ήταν ο 14χρονος Αμπντούλ Σαμ-ον από τη Μιανμάρ. 

Οπως έγινε γνωστό, όταν η ομάδα εντοπίστηκε από τους Βρετανούς δύτες, το μικρό αγόρι από τη Μιανμάρ που βρισκόταν εγκλωβισμένο στο σπήλαιο ήταν το μόνο που γνώριζε Αγγλικά και μπόρεσε να συννενοηθεί με τους διασώστες από όλες τις χώρες.

Λαμβάνοντας τον ρόλο του διερμηνέα ανέφερε στους διασώστες ότι τα αγόρια πεινάνε, ενώ στο πρώτο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούμε τον μικρό Αμπτούλ να ενημερώνει τους Βρετανούς δύτες για το πόσα άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στο σπήλαιο.

Μετά τις διαβεβαιώσεις των δυτών ότι έρχονται προμήθειες και βοήθεια, ο 14χρονος λέει: «Είμαι αληθινά πολύ χαρούμενος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».


Ο μικρός Αμπτούλ φέρεται να τρωτά τους δύτες: «Τι ημέρα έχουμε;». Οι δύτες διαπιστώνουν ότι τα παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένα 13 ημέρες. «Είστε πολύ δυνατοί», λέει χαρακτηριστικά ένας εξ' αυτών στο βίντεο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το BBC, ο Αμπτούλ γεννήθηκε στη Μιανμάρ αλλά άφησε πίσω την οικογένειά του προκειμένου να λάβει καλύτερη εκπαίδευση. 

Εκτός από Αγγλικά, ο 14χρονος «ήρωας», όπως τον χαρακτηρίζουν ξένα μέσα ενημέρωσης, γνωρίζει ταϊλανδέζικα, βιρμανέζικα και κινέζικα. 

«Εχει επίσης ταλέντο στο βόλεϊ, όπου παίζει σε τοπική ομάδα, η οποία έχει έρθει δεύτερη σε όλη τη βόρεια Ταϊλάνδη για δύο χρόνια στη σειρά», είπε ο δάσκαλός του στο βρετανικό BBC. Για τον Αμπτούλ μίλησε και ο διευθυντής του σχολείου του στο Γαλλικό πρακτορείο, ο οποίος επαίνεσε το μικρό αγόρι για την ευγένεια και τους τρόπους του. 

tailandi-o-14chronos-ampntoyl-poy-voithise-sti-diasosi0
Ο Αμπντούλ είναι το αγόρι με την κόκκινη μπλούζα στα δεξιά. Αίσθηση προκαλεί ότι στη χώρα του μόλις το 1/3 γνωρίζει Αγγλικά.

Οι εν εξελίξει συγκρούσεις στη Μιανμάρ έχουν οδηγήσει χιλιάδες άτομα στο να αναζητήσουν ασφάλεια σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης.

Ο Αμπντούλ είναι ένας εκ των 400.000 ανθρώπων που είναι καταχωρημένοι ως ανιθαγενείς στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών – αν και κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους. 

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι ανιθαγενείς στην Ταϊλάνδη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατοχύρωση των βασικών τους δικαιωμάτων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Χάνα Μακ Ντόναλντ στο Γαλλικό πρακτορείο. 

Ενδεικτικά, ο Αμπντούλ δεν έχει διαβατήριο, ταυτότητα ή πιστοποιητικό γέννησης. Επομένως δεν μπορεί ούτε να παντρευτεί, ούτε να αποκτήσει τραπεζικό λογαριασμό, να εργαστεί ή να ψηφίσει.

Η Ταϊλάνδη έχει υποσχεθεί να καταγράψει όλους τους ανιθαγενείς μέχρι το 2024, αλλά μέχρι τότε άτομα σαν τον Αμπντούλ παραμένουν «κολλημένα στο νομικό αυτό κενό».

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά