Αλβανοί – Σλαβομακεδόνες: ένας νεκρός

Αλβανοί – Σλαβομακεδόνες: ένας νεκρός

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συμπλοκή ξεκίνησε «ηλεκτρονικά» στο Facebook και κατέληξε στον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό ενός νέου, 21 χρόνων, οπαδού αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Εκ πρώτης όψεως στο θλιβερό αυτό γεγονός θα μπορούσε να αποδοθούν ποδοσφαιρικά χουλιγκανικά κίνητρα, αν το θύμα δεν ήταν Σλαβομακεδόνας και οι θύτες Αλβανοί και, μάλιστα, φανατικοί οπαδοί δύο μισητών μεταξύ τους ομάδων, της Βάρνταρ (σλαβομακεδονική) και της Σκούπι (αλβανική), οι οποίες διαθέτουν σκληρούς εθνικιστικούς πυρήνες στις εξέδρες τους.

Ενώπιον του κινδύνου να περάσει η οργή στις κοινωνίες των δύο εθνοτήτων και να ενεργοποιήσει το υφιστάμενο ρήγμα, ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο ισχυρός άντρας των Αλβανών Αλί Αχμέτι προέβησαν σε δηλώσεις κατευνασμού.

Ηδη το βράδυ της Τρίτης, με το που έγινε γνωστός ο θάνατος του νεαρού Σλαβομακεδόνα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο «πόλεμος» έχει φουντώσει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο νεαρός Σλαβομακεδόνας, οπαδός της Βάρνταρ και μέλος των ακραίων «κομίτι» (κομιτατζήδες), τον τελευταίο καιρό είχε ανοίξει «πόλεμο» με φανατικούς οπαδούς αλβανικής ομάδας στο Facebook, κάποιοι εκ των οποίων του έστησαν ενέδρα σε στάση λεωφορείου στα Σκόπια και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε έπειτα από μερικές μέρες.

Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην ΠΓΔΜ υπήρξαν ανέκαθεν χώροι στους οποίους Αλβανοί και Σλαβομακεδόνες χούλιγκαν αναμετρούνταν σε επίπεδο ανταλλαγής εθνικιστικών συνθημάτων, μετατρέποντας τις κερκίδες σε εστίες έντασης. Μετά την κρίση του 2001, που έφερε τις δύο εθνότητες στα πρόθυρα του γενικευμένου εμφυλίου, Αλβανοί ποδοσφαιριστές που μέχρι τότε ήταν συμπαίκτες με Σλαβομακεδόνες σε ομάδες αποχώρησαν και εντάχθηκαν σε καθαρά εθνικά σωματεία. Φανατικοί οπαδοί της Βάρνταρ είχαν επιτεθεί με βόμβες μολότοφ και απείλησαν να κάψουν το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας τον Απρίλιο του 2008, όταν η Ελλάδα είχε μπλοκάρει στο Βουκουρέστι την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή