Εντονη ανησυχία των χωρών της Βαλτικής

Εντονη ανησυχία των χωρών της Βαλτικής

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει δεύτερη φορά στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ –αφού πρωτίστως αποκάλεσε τη Συμμαχία «παρωχημένη», χαρακτήρισε τα μέλη της παράσιτα και υπονόησε πως η αμερικανική στρατιωτική προστασία είναι διαπραγματεύσιμη–, στο ανατολικό μέτωπο της Συμμαχίας οι χώρες της Βαλτικής κυριεύονται από βαθιά ανησυχία. Η αίσθηση αυτή για τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία εντείνεται συνεχώς υπό τη σκιά της προγραμματισμένης συνάντησης του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα πραγματοποιηθεί σε μία μόλις εβδομάδα.

Για τη Λετονία και την Εσθονία, δύο χώρες που βρίσκονται εγκλωβισμένες μεταξύ της Ρωσίας και της Βαλτικής Θάλασσας και περιέχουν αξιοσημείωτους πληθυσμούς Ρώσων, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μια έννοια αφαιρετική. Οι χώρες έχουν εξασφαλίσει την πολιτική ασφαλείας τους μόλις την τελευταία δεκαετία, αποκλειστικά λόγω της ένταξής τους στη στρατηγική συμμαχία που σφυρηλατήθηκε μετά τις πυρκαγιές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως ασπίδα ενάντια στη σοβιετική επιθετικότητα. Σήμερα, με τη Ρωσία να παραμονεύει άλλη μία φορά, το ΝΑΤΟ φαίνεται να κινδυνεύει με τρόπους που ήταν σχεδόν αδιανόητοι όταν προσχώρησε η Λετονία το 2004.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Εσθονία, Τζέιμς Μέλβιλ Τζούνιορ, απογοητεύτηκε σε τέτοιο βαθμό με τις συνεχείς δηλώσεις του Τραμπ που υπονομεύουν ασταμάτητα τη συμμαχία και τη συνεργασία με την Ε.E., ώστε παραιτήθηκε οργισμένος από τη θέση του στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Επιπλέον, ενώ η χώρα παρακολουθεί με ανησυχία τις προετοιμασίες για την επικείμενη συνάντηση Τραμπ και Πούτιν, μια δημοφιλής εφημερίδα της χώρας που εκδίδεται στα ρωσικά δημοσίευσε φωτογραφία των δύο ανδρών που αγκαλιάζονται, με τον δυσοίωνο τίτλο: «Θα συμφωνήσουν οι δύο πρόεδροι για το τέλος της Ε.Ε.;».

Πολύ καιρό πριν από τη συζήτηση περί παρέμβασης του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές, οι χώρες της Βαλτικής ζούσαν σε μια μόνιμη κατάσταση συναγερμού, αντιμετωπίζοντας αμέτρητες ρωσικές προσπάθειες επιρροής στην κοινή γνώμη και παρεμβάσεις που αποσκοπούσαν στο να εκμεταλλευθούν περίπλοκα ζητήματα εθνικής ταυτότητας, σε μια περιοχή που έχει στιγματιστεί από τον πόλεμο και την κατοχή. Τόσο η προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας όσο και οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία φέρνουν στην επιφάνεια την τακτική του Κρεμλίνου να χρησιμοποιεί την προστασία των δικαιωμάτων ρωσικών πληθυσμών ως πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση και επιθετικότητα. Περίπου το ένα τρίτο των πληθυσμών της Λετονίας και της Εσθονίας έχει ρωσικές ρίζες.

Παρά την ομοβροντία προσβολών του Τραμπ κατά του ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ εξακολουθούν να ηγούνται της Συμμαχίας και να την καθοδηγούν στην καταπολέμηση του φαινομένου που συχνά αναφέρεται ως «ρωσικός υβριδικός πόλεμος»: ασύμμετρες και μη παραδοσιακές στρατιωτικές ενέργειες που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση των δημοκρατιών μέσω κυβερνοεπιθέσεων, εκστρατειών παραπληροφόρησης και συνεχόμενης προπαγάνδας.

Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αφιερώνουν ενέργεια και πόρους για τη βελτίωση των συνθηκών ετοιμότητας, σε περίπτωση που οι χώρες της Βαλτικής αντιμετωπίσουν ξαφνική κρίση με τον επιθετικό γείτονά τους από τα ανατολικά. Κατά την επίσκεψή του στη Λετονία, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό αναγνώρισε πως «οι εποχές είναι αβέβαιες» και προσέθεσε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις «μεταβαλλόμενες απειλές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή