O Σκοτ Μπελ και ο Τζέιμι Μάρεϊ Πουλάν κάθονται στο σαλόνι του φοιτητικού κοιτώνα τους, παρακολουθούν μία από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές της Βρετανίας και έχουν κάποια ερωτήματα. «Με τίποτα δεν είναι 22 ετών», λέει ο Μπελ για τον Ανταμ Κόλαρντ, διαγωνιζόμενο στο «Love Island», ο οποίος συζητούσε με κάποιες γυναίκες. «Πώς είσαι 22; Μοιάζεις με 30», απαντάει ο Πουλάν. Τελικά η Daily Mail δημοσίευσε πρόσφατα το πιστοποιητικό γέννησης του Κόλαρντ και, όπως αποδείχθηκε, ήταν πράγματι 22 ετών.
Το «Love Island», το οποίο προβάλλεται για τέταρτη σεζόν, είναι με την πρώτη ματιά ένα ακόμα ρομαντικό ριάλιτι σόου. Μία ομάδα εικοσάρηδων από τη Βρετανία βρίσκεται σε μια βίλα στο ισπανικό νησί Μαγιόρκα επί οκτώ εβδομάδες. Πρέπει να σχηματίσουν ζευγάρια και στη συνέχεια έξι νύχτες την εβδομάδα καταγράφονται τα σκαμπανεβάσματα της σχέσης τους. Ωστόσο, το «Love Island» μετατράπηκε σε φαινόμενο συγκεντρώνοντας εκατομμύρια τηλεθεατές, ρεκόρ για ένα τόσο μικρό κανάλι, πυροδοτώντας συζητήσεις από τις παμπ μέχρι το Κοινοβούλιο. Εχει, δε, εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να αξιολογήσουν την κατάσταση της βρετανικής κοινωνίας. Πέρυσι, το υπερβολικό κάπνισμα στην εκπομπή πυροδότησε συζήτηση στο Κοινοβούλιο κατά πόσον θα γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες για την προβολή στην τηλεόραση.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η συμπεριφορά του Κόλαρντ οδήγησε σε συζήτηση για το πώς συμπεριφέρονται οι άνδρες στις γυναίκες και σε κατηγορίες για τη συναισθηματική εκμετάλλευσή τους. Επίσης, σε μια πιο κωμική νότα, η εκπομπή θεωρείται υπεύθυνη για την εξαφάνιση των τριχών από το στήθος. Τα ριάλιτι δεν είναι γνωστά για τις υψηλού επιπέδου συζητήσεις, αλλά οι εφημερίδες έκαναν θέμα ότι μια διαγωνιζόμενη, η Χέιλι Χιουζ, μοντέλο 21 ετών, δεν γνώριζε ότι είχε υπάρξει δημοψήφισμα για το Brexit. Λίγο μετά την αποχώρησή της από το παιχνίδι, ο Πιρς Μόργκαν, παρουσιαστής του Good Morning Britain, τη ρώτησε αν ήξερε το πυθαγόρειο θεώρημα, αλλά, όπως φάνηκε, ούτε και ο ίδιος το γνώριζε.
Η είδηση ότι περισσότεροι άνθρωποι προσπάθησαν να συμμετάσχουν στο «Love Island» συγκριτικά με αυτούς που προσπάθησαν να φοιτήσουν στο Κέμπριτζ και στην Οξφόρδη δημιούργησε την ισχυρότερη αντίδραση. Ο Τζάιλς Κόρεν, αρθρογράφος για τους Times του Λονδίνου αποκάλεσε την εκπομπή «άθλια, σεξιστική, αποκαλυπτικά κακόγουστη, αήθη, άρρωστη, εμετική αηδία, φτιαγμένη από ηλίθιους για ηλίθιους».
Η αλήθεια, ωστόσο είναι ότι η εκπομπή έχει αποτελέσει σημαντική επιτυχία για το κανάλι ITV2, με τα πλήθη των τηλεθεατών να αυξάνονται κάθε σεζόν, από τη στιγμή που άρχισε η προβολή του το 2015. Συγκεντρώνει περίπου 3 εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε βράδυ και περίπου το 40% των τηλεθεατών ηλικίας 16 έως 34 ετών, ποσοστά μεγαλύτερα και από εκπομπές όπως το X-Factor.