Τραμπ: «Ανταγωνιστής» ο Πούτιν, όχι «εχθρός»

Τραμπ: «Ανταγωνιστής» ο Πούτιν, όχι «εχθρός»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η Σύνοδος Κορυφής που θα έχει τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως είναι το ευκολότερο κομμάτι της επίσκεψής του στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα δεν είναι εχθρός.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες αν ο Πούτιν αποτελεί απειλή, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θέλω να είναι και για αυτό τον λόγο έχουμε το ΝΑΤΟ».

«Είναι ένας ανταγωνιστής», τόνισε. «Είναι εχθρός μου; Δεν είναι εχθρός μου (…) Εκείνος εκπροσωπεί τη Ρωσία, κι εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ (…) Ελπίζω κάποια ημέρα ίσως να είναι φίλος. Δεν τον ξέρω πολύ καλά», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι στη διάρκεια της διμερούς τους συνάντησης θα αναφερθεί σε μια σειρά θεμάτων, όπως ο έλεγχος των όπλων, η Συρία και η Ουκρανία.

«Θέλουμε να μάθουμε για τη Συρία. Θα συζητήσουμε για τη (σ.σ. ρωσική) παρέμβαση (σ.σ. στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016). Θα μιλήσουμε για την Ουκρανία», εξήγησε.

Παράλληλα, ο Ντ. Τραμπ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες, πρόσθεσε ο Τραμπ, ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Κρεμλίνο: «Αθέμιτος ανταγωνισμός οι δηλώσεις ενάντια στην κατασκευή Nord Stream 2»

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οτι η Γερμανία «είναι όμηρος» της Ρωσίας επειδή βασίζεται σε αυτή για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, λέγοντας ότι η Μόσχα και το Βερολίνο εξαρτώνται εξίσου ο ένας από τον άλλον.

«Θεωρούμε αθέμιτο ανταγωνισμό δηλώσεις ενάντια στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας – Γερμανίας. Πρόκειται για μία προσπάθεια να αναγκασθούν οι ευρωπαίοι πελάτες να αγοράσουν πιο ακριβά φυσικό αέριο από άλλες πηγές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ.

«… Οι προμήθειες του φυσικού αερίου δεν οδηγούν σε εξάρτηση τη μία χώρα από την άλλη, αλλά στην ολοκλήρωση μίας αμοιβαίας εξάρτησης. Αυτό αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος αξιωματούχος. Τόνισε ακόμα οτι εδώ και δεκαετίες η Ρωσία έχει αποδείξει οτι είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι πελάτες της Ρωσίας πρέπει να επιλέξουν από πού θέλουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο. Διευκρίνισε όμως, οτι πολύ λίγοι προμηθευτές φυσικού αερίου μπορούν να ανταγωνισθούν στις τιμές τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Τραμπ οτι το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 διχάζει την Ευρώπη, είπε οτι το σχέδιο έχει καθαρά εμπορική φύση. Οσον αφορά την επικείμενη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι, υπό το φως των δηλώσεων αυτών του αμερικανού προέδρου, ο Νμτίτρι Πεσκόφ εκτίμησε οτι δεν πρόκειται να περιπλέξουν τις μεταξύ τους συνομιλίες.

Ο Τραμπ προέβη στη δήλωση αυτή στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες χθες Τετάρτη, λέγοντας οτι είναι λάθος εκ μέρους της Γερμανίας να υποστηρίζει το κόστους 11 δισ. δολαρίων έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία, περνώντας από την Βαλτική Θάλασσα και αποφεύγοντας την Ουκρανία και με τον οποίο το Βερολίνο θα εισάγει ακόμα περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι παραμένουν ακόμα διχασμένοι όσον αφορά την κατασκευή αυτού του έργου ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου, ξεκίνησαν πρόσφατα έναν εμπορικό πόλεμο σε αναζήτηση νέων ευκαιριών με την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT