Τα δημιουργικά ποσταρίσματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Τα δημιουργικά ποσταρίσματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια ευχάριστη παρουσία στις εξέδρες» ή αλλιώς το δημοσιογραφικό στερεότυπο που θέλει το τηλεοπτικό πλάνο να απεικονίζει μια όμορφη γυναίκα στις εξέδρες ποδοσφαιρικού γηπέδου, στην ανάπαυλα του ημιχρόνου ή σε νεκρό χρόνο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο προσφέρθηκε για τέτοια κλισέ, μονάχα που αυτήν τη φορά έχω την αίσθηση ότι τη μερίδα του λέοντος είχαν οι πιο δημιουργικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και λιγότερο τα παθητικά τηλεοπτικά πλάνα (τα οποία ωστόσο τροφοδότησαν το Διαδίκτυο όσο να ’ναι).

Για παράδειγμα: μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας, το Facebook γέμισε με φωτογραφίες πανέμορφων Ρωσίδων οπαδών, με βασικό θέμα στα συνοδευτικά σχόλια «πόσο θα μας λείψει η Εθνική Ρωσίας» και πολλές παραλλαγές πάνω σε αυτό. Νωρίτερα στη διοργάνωση, δεν έλειψαν ανάλογα ποσταρίσματα με χυμώδεις Βραζιλιάνες, αλλά και καλλίγραμμες Σουηδέζες. Ελειψαν οι κομψές Ιταλίδες, διότι η «σκουάντρα ατζούρα» δεν έφθασε ποτέ στα γήπεδα της Ρωσίας. Γενικά, εικόνες και διαδικτυακές αναρτήσεις για τις «ευχάριστες παρουσίες στις εξέδρες» είναι μάλλον βούτυρο στο ψωμί για τις Me Too και τους απανταχού διώκτες κάθε σεξιστικού σχολιασμού (όπως, ίσως, το σχόλιο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή).

Κλείνοντας, κάτι λιγότερο επιλήψιμο: η τηλεοπτική κάλυψη από τους Ρώσους ήταν άψογη. Οχι μόνον επειδή ο τηλεσκηνοθέτης φρόντιζε να μην του ξεφεύγουν οι εκάστοτε «ευχάριστες παρουσίες στις εξέδρες», αλλά και για διάφορα άλλα θετικά στοιχεία, όπως η συστηματική, και σε αργή κίνηση, κάλυψη της αντίδρασης των φιλάθλων τη στιγμή που η ομάδα τους πετύχαινε ή έχανε γκολ. Δεν είχες επίσης καμία απολύτως αίσθηση ότι η διοργάνωση λάμβανε χώρα στη Ρωσία. Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν στη Γερμανία, στη Γαλλία ή στην Αγγλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή