Ιταλία: Παρέμβαση Ματαρέλα εξοργίζει τον Σαλβίνι

Ιταλία: Παρέμβαση Ματαρέλα εξοργίζει τον Σαλβίνι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε μια σπάνια παρέμβαση στην πολιτική σκηνή της χώρας, με σκοπό να τερματίσει την έντονη διαμάχη εντός του κυβερνώντος συνασπισμού σχετικά με τη διαχείριση σκάφους με μετανάστες, προκαλώντας την οργή του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Ο Ματαρέλα επικοινώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, το απόγευμα της Πέμπτης, για να εκφράσει την ανησυχία του για τη δεινή κατάσταση των 67 μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν σε λιμάνι της Σικελίας, επειδή ο Σαλβίνι είχε διατάξει την απομάκρυνση του πλοίου από αποβάθρα, απαγορεύοντας την αποβίβασή τους.

Το πλοίο είχε προσεγγίσει το λιμάνι του Τραπάνι έπειτα από έγκριση του υπουργού Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, ωστόσο ο Σαλβίνι διέταξε να μην εγκαταλείψει κανείς το πλοίο μέχρις ότου διερευνηθεί η υποτιθέμενη βίαιη συμπεριφορά ορισμένων μεταναστών. Αφού έλαβε το τηλεφώνημα του Ματαρέλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ακύρωσε το διάταγμα του Σαλβίνι και επέτρεψε στους 67 μετανάστες να αποβιβαστούν. Ο υπουργός Εσωτερικών αντέδρασε με έντονες δηλώσεις, αναφέροντας πως η κίνηση του προέδρου τού προκάλεσε «λύπη και έκπληξη».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών είναι τεταμένες. Μετά το αδιευκρίνιστο αποτέλεσμα των εκλογών του Μαρτίου, ο Σαλβίνι είχε προσβληθεί από την απροθυμία του Ιταλού προέδρου να διορίσει τον ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα ως υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Ματαρέλα αρνήθηκε να υπερασπιστεί το κόμμα της Λέγκας, όταν δικαστήριο διέταξε την απόσβεση των κεφαλαίων του λόγω διαφθοράς.

Στο μεταξύ, οι 67 μετανάστες, οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την ακτή της Λιβύης, βγήκαν στη στεριά αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ύστερα από μια διαδικασία ταυτοποίησης και ανακρίσεις για τα υποτιθέμενα, βίαια επεισόδια. Μεταξύ τους βρίσκονται τρεις γυναίκες και έξι παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή