Γαλλογερμανικά πυρά εναντίον του Τραμπ

Γαλλογερμανικά πυρά εναντίον του Τραμπ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα επικρίσεων και από τις δύο όχθες του Ρήνου προκάλεσε η οξύτατη επίθεση του Τραμπ εναντίον των Ευρωπαίων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Δεν είμαστε όμηροι ούτε της Ρωσίας ούτε της Αμερικής», δήλωσε με συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, απαντώντας στον Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία είναι «όμηρος» της Ρωσίας λόγω της στενής ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Στο ίδιο περιοδικό, ο μέχρι πρότινος αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «συνειδητά διασπά τη δυτική συμμαχία και περιφρονεί τις αξίες της».

Ακόμη οξύτερη ήταν η τοποθέτηση του τέως υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δίνει εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος στον Βορειοκορεάτη δικτάτορα, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Γερμανία». Επιπλέον, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να απορρίψει την πίεση Τραμπ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. «Εάν απαιτεί δισ. δολάρια για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, τότε και εμείς να απαιτήσουμε να μας επιστραφούν τα δισεκατομμύρια που δαπανήσαμε για τους πρόσφυγες που δημιούργησε η αποτυχημένη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος συντονίστηκε το Παρίσι. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι ο Τραμπ «δεν μπορεί να ανεχθεί τη συλλογικότητα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση». «Ουδείς θα διασπάσει το μέτωπο Γαλλίας και Γερμανίας», προσέθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ απέρριψε τις απειλές Τραμπ για επέκταση του πολέμου των δασμών.

Στις ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν αποδοκίμασε τη δήλωση Τραμπ ότι δεν θεωρεί τον Πούτιν ούτε φίλο ούτε εχθρό, παρά μόνον ανταγωνιστή. «Ο Πούτιν είναι εχθρός της Αμερικής, όχι επειδή το θέλουμε, αλλά επειδή το επέλεξε», δήλωσε ο Μακέιν και κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο «να καταστήσει υπεύθυνο τον Πούτιν για τις πράξεις του» στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα οι δύο ηγέτες, στο Ελσίνκι. Τέλος, ο πρώην υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας, προσπαθώντας να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή