Από τη σπηλιά, στη μεγάλη οθόνη

Από τη σπηλιά, στη μεγάλη οθόνη

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, προκαλώντας παγκόσμια ανακούφιση, η πολυήμερη επιχείρηση απεγκλωβισμού των δώδεκα αγοριών και του προπονητή της ομάδας «Αγριόχοιροι» από το πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στο Τσιανγκ Ράι της βόρειας Ταϊλάνδης. Τα παιδιά φόρεσαν στολές κατάδυσης και με τη συνοδεία δύο επαγγελματιών δυτών, που έφεραν συσκευές οξυγόνου, κατάφεραν να καταδυθούν στα πλημμυρισμένα σημεία του σπηλαίου, για να βγουν, τελικά, χωρίς απρόοπτα στην επιφάνεια.

Η επιχείρηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς κανένα από τα παιδιά δεν γνώριζε κολύμπι ούτε, βέβαια, είχε κάνει ποτέ κατάδυση. Μάλιστα, για να παραμείνουν ήρεμα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας, τους χορηγήθηκαν ήπια ηρεμιστικά.

Τα παιδιά, τα οποία βγήκαν από το σπήλαιο πάνω σε φορεία, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Τσιανγκ Ράι με ασθενοφόρα και ελικόπτερα.

Εκεί νοσηλεύονται σε καραντίνα, όλα σε μία αίθουσα, υπό τον φόβο των σοβαρών λοιμώξεων, όπως είναι η λεπτοσπείρωση, που μεταδίδεται από τα τρωκτικά και το μολυσμένο νερό, αλλά και η «νόσος των σπηλαίων», που μεταδίδεται από τα περιττώματα νυχτερίδας. Κάποια παιδιά πάσχουν από ήπια μορφή πνευμονίας και σε όλα χορηγούνται αντιβιοτικά ενώ εμβολιάστηκαν προληπτικά για τέτανο και λύσσα. Ολα φαίνεται να αναρρώνουν ομαλά, κοιμούνται και τρώνε κανονικά.

Οι φόβοι των γιατρών

Οι γιατροί φοβούνται ότι μπορεί να βιώσουν τις συνέπειες του μετατραυματικού στρες με αϋπνία, επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, κρίσεις πανικού και φοβίες. Τα αγόρια και ο προπονητής τους στο νοσοκομείο υποβλήθηκαν σε σειρά εξετάσεων για τα μάτια τους και την ψυχική τους υγεία, ενώ ελήφθησαν και δείγματα αίματος. «Τα παιδιά είναι καλά και είναι χαρούμενα. Μιλάνε κανονικά και δεν έχουν πυρετό», δήλωσε ο Τζεσάντα Τσοκνταμρονγκσούκ, γιατρός του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης. Κάποια αγόρια είχαν ανεβασμένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που πιθανώς να οφείλεται σε εξάντληση, σε κάποια λοίμωξη ή εξαιτίας της έκθεσης στο κρύο.

Επί του παρόντος δεν είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τους δικούς τους ανθρώπους, παρά μόνο πίσω από ένα τζάμι. Τα παιδιά θα παραμείνουν στο νοσοκομείο επί μία εβδομάδα και δεν θα μπορέσουν να παραστούν στον σημερινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία, όπου προσκλήθηκαν από τη FIFA. Θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται ιατρικά και μετά την επιστροφή τους στα σπίτια τους επί μία εβδομάδα, ενώ, όπως έγινε γνωστό, δεν θα χρειαστεί να παρακολουθήσουν το κανονικό πρόγραμμα του σχολείου τους. Η προσπάθεια διάσωσής τους από το πλημμυρισμένο σπήλαιο προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και συγκίνηση, και τα παιδιά έγιναν αποδέκτες χιλιάδων μηνυμάτων αλληλεγγύης, μεταξύ άλλων, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι.

Η είδηση της διάσωσης προκάλεσε ενθουσιασμό στην Ταϊλάνδη και χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επαίνεσαν την προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα έχει πυροδοτηθεί και μια συζήτηση σχετικά με το αν τα παιδιά, που παρέμειναν επί δεκαεπτά ημέρες μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο, είναι ήρωες ή απλώς ήταν παράτολμα.

Οι δύτες

Οι Ταϊλανδοί Navy Seals, οι βατραχάνθρωποι του πολεμικού ναυτικού οι οποίοι έφεραν εις πέρας την επιχείρηση διάσωσης, μαζί με δεκάδες σπηλαιοδύτες από όλο τον κόσμο, ανακοίνωσαν τον απεγκλωβισμό των δώδεκα αγοριών και του προπονητή τους. «Οι δώδεκα “Αγριόχοιροι” και ο προπονητής τους αναδύθηκαν από τη σπηλιά και είναι ασφαλείς», έγραψαν στον λογαριασμό τους στο Facebook, προσθέτοντας την πολεμική τους κραυγή «Hooyah».

Τρεις δύτες και ένας στρατιωτικός γιατρός, που παρέμειναν με τα παιδιά στο σπήλαιο επί οκτώ ημέρες, αρχικά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και στη συνέχεια προωθήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Ο Ναμχόμ Μπουνπιάν, του οποίου ο γιος ήταν ανάμεσα στα πρώτα αγόρια που βγήκαν από το σπήλαιο, δήλωσε στον Guardian ότι το αγόρι ήταν «ευτυχισμένο αλλά νυσταγμένο».

Τον ρόλο διερμηνέα στην πρώτη επαφή των παιδιών με τους Βρετανούς δύτες που τα εντόπισαν έκανε ένας μικρός ποδοσφαιριστής από τη Μιανμάρ, ο μόνος που μιλούσε αγγλικά.  

Την προσπάθεια απεγκλωβισμού τους στοίχειωσε μία απώλεια, καθώς ένας δύτης πέθανε κατά την προσπάθεια διάσωσης από έλλειψη οξυγόνου.

Θα γίνει μουσείο

Το συγκρότημα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη Ταμ Λουάνγκ, απ’ όπου απεγκλωβίστηκαν τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους αφού παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί περίπου 17 ημέρες, πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο, σύμφωνα με το BBC. Οπως αναφέρουν αξιωματούχοι των σωστικών αρχών, το μουσείο θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εκτυλίχθηκε η επιχείρηση διάσωσης και αναμένεται να είναι «μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο» για τη χώρα. Εξάλλου, τουλάχιστον δύο εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνει ταινία η περιπέτεια των παιδιών.

Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη. Βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών που περιβάλλουν μια μικρή πόλη, τη Μάε Σάι, στην επαρχία της βόρειας Ταϊλάνδης Τσιανγκ Ράι, στα σύνορα με τη Μιανμάρ.

Η σωτηρία των «Αγριόχοιρων» και η χούντα

Η διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους, οι οποίοι πέρασαν 17 ημέρες εγκλωβισμένοι σε μια πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, κατάφερε να ενώσει την πολιτικά διχασμένη χώρα. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά την Ταϊλάνδη από το 2014, ο στρατάρχης Πραγιούτ Τσαν Οτσά, έγινε δεκτός με ιαχές όταν πήγε να επιθεωρήσει την επιχείρηση διάσωσης και τώρα η επιτυχία της φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Ηδη δεν είναι λίγοι οι Ταϊλανδοί που θα ήθελαν να δουν τον αυστηρό βετεράνο στρατιωτικό να αναλαμβάνει επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης. Η επιτυχής ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε καλύτερη στιγμή. «Σίγουρα βοηθάει τη δημοτικότητά του», σχολίασε ο Καν Γουενγκγιόνγκ, επικεφαλής του Siam Intelligence Unit, αναφερόμενος στον 64χρονο Πραγιούτ, ο οποίος συναντήθηκε και με συγγενείς των παιδιών όταν επισκέφθηκε το σπήλαιο τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τη διάσωση της δεύτερης ομάδας. «Οταν τόσοι στρατιώτες έρχονται να βοηθήσουν, οι πολίτες θεωρούν τον στρατό αξιόπιστο. Οι πολίτες εξακολουθούν να θεωρούν τον Πραγιούτ στρατιώτη», εξήγησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή