Αποζημιώσεις αμερικανικού ύψους για τα θύματα του Κονκόρντ

Αποζημιώσεις αμερικανικού ύψους για τα θύματα του Κονκόρντ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποζημιώσεις, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τις οποίες έλαβαν οι συγγενείς των θυμάτων της συντριβής του Κονκόρντ της Αιρ Φρανς έξω από το Παρίσι, καθιστούν πρωτοφανές νομικό προηγούμενο. Οι οικογένειες των 100 θυμάτων απείλησαν τη γαλλική εταιρεία ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης, μιας και το αεροσκάφος είχε κατεύθυνση τις ΗΠΑ, το μοιραίο απόγευμα της 25ης Ιουλίου 2000. Η υπόθεση στις ΗΠΑ θα εκδικάζετο ενώπιον ενόρκων, ενώ η αμερικανική δικαιοσύνη φημίζεται για τις μεγάλες αποζημιώσεις που επιδικάζει σε θύματα δυστυχημάτων.

Το αμερικανικό δικαστικό σύστημα προβλέπει σημαντικές χρηματικές αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη, στην οποία περιλαμβάνεται η απώλεια συγγενούς ή αγαπητού προσώπου, ενώ το ποσόν καλύπτει συνήθως ακόμη και έξοδα ψυχιατρικής στήριξης των μελών της οικογένειας, καθώς και διαφυγόντα κέρδη από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του αποθανόντος.

Ο εξωδικαστικός διακανονισμός στην υπόθεση του Κονκόρντ δεν είναι παρά ο τελευταίος μιας σειράς ανάλογων υποθέσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δυστυχήματα σε πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, οι δραστηριότητες ελβετικών τραπεζών και γερμανικών εταιρειών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διαρροές πετρελαίου και ορισμένα αεροπορικά δυστυχήματα. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παγκοσμιοποίηση των αμερικανικών αντιλήψεων περί αστικής ευθύνης. Η αποζημίωση προς τα θύματα του Κονκόρντ είναι χαμηλότερη από εκείνη που θα επιδικάζετο σε αμερικανικά δικαστήρια, αλλά μεγαλύτερη από ό,τι θα προσέφεραν γερμανικά δικαστήρια», εκτιμά Αμερικανός νομικός.

Το μεγάλο ύψος των αμερικανικών αποζημιώσεων, αν και προκαλεί την απορία των παρατηρητών, οφείλεται στην έλλειψη αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής. Τα περισσότερα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, όμως, διαθέτουν συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία περιθάλπουν ψυχολογικά και οικονομικά τους συγγενείς θυμάτων δυστυχημάτων.

Η προβεβλημένη υπόθεση της συντριβής του Κονκόρντ, η οποία αφορούσε μάλιστα το πιο γνωστό αεροσκάφος του κόσμου, σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας για τη Γαλλία, ώθησε τη γαλλική αεροπορική εταιρεία να συμφωνήσει στην καταβολή των πρωτοφανών για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αποζημιώσεων. Η Αιρ Φρανς, η οποία σκοπεύει να επαναφέρει το Κονκόρντ στο στόλο της, δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες με οδυνηρές συνέπειες για τη δημόσια εικόνα της.

Η περίπτωση των αποζημιώσεων του Κονκόρντ είναι μοναδική και για έναν ακόμη λόγο. Εξαιτίας της ανησυχίας της Αιρ Φρανς για την εικόνα της, η εταιρεία επέλεξε να αποζημιώσει τους ενάγοντες προτού αυτοί καταθέσουν καν αγωγή εναντίον της, αγνοώντας παράλληλα τις μακροχρόνιες συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. «Εξαιτίας του φόβου που προκαλεί μία δικαστική διαμάχη, η Αιρ Φρανς αποφάσισε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων, αναλαμβάνοντας ουσιατικά ολόκληρη την ευθύνη», αναφέρει Γάλλος νομικός. Με αυτόν τον τρόπο αγνοήθηκαν ουσιαστικά οι υπόλοιποι συντελεστές του δράματος, όπως η αμερικανική εταιρεία ελαστικών Goodyear, κατασκευάστρια των ελαστικών του μοιραίου Κονκόρντ, και η επίσης αμερικανική αεροπορική εταιρεία Continental.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή