Πρωτοπόροι της αλλαγής στην Αφρική οι νέοι

Πρωτοπόροι της αλλαγής στην Αφρική οι νέοι

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΙΤΩΡΙΑ. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συμβούλευσε τους ταλαντούχους νέους της Αφρικής να γίνουν πρωτοπόροι της αλλαγής στη χώρα τους, αντί να μεταναστεύουν, και κάλεσε τις αφρικανικές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν τη φυγή του ανθρώπινου δυναμικού – το φαινόμενο που είναι ευρέως γνωστό ως brain drain. Ο Ομπάμα, του οποίου ο πατέρας γεννήθηκε στην Κένυα και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψε στη χώρα του για να εργαστεί ως οικονομολόγος, περιέγραψε το φαινόμενο της μετανάστευσης του έμψυχου πλούτου της Αφρικής σε παγκόσμια κέντρα του εξωτερικού ως «πραγματικό πρόβλημα».

«Ολοένα και περισσότερο παρατηρούμε όχι μόνον ασύμμετρες συγκεντρώσεις πλούτου, αλλά και συγκέντρωση ταλέντου σε συγκεκριμένα παγκόσμια κέντρα, είτε πρόκειται για τη Σαγκάη είτε για το Ντουμπάι», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στην αφρικανική ήπειρο μετά την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου. Απευθυνόμενος σε νέους Αφρικανούς επιχειρηματίες και ακτιβιστές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο Ομπάμα τους παρότρυνε να κυνηγήσουν περισσότερες ευκαιρίες στην πατρίδα τους. «Ακριβώς επειδή στην Αφρική υπάρχει λιγότερη συγκέντρωση παγκόσμιου ταλέντου, οι πιθανότητές σας να έχετε επιτυχία είναι μεγαλύτερες», ανέφερε. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο τέως Αμερικανός πρόεδρος έχει αφοσιωθεί στο Ιδρυμα Ομπάμα (The Obama Foundation), τον προσωπικό του μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος μεταξύ άλλων οργανώνει σεμινάριο ηγεσίας που στοχεύει να βοηθήσει νέους και φιλόδοξους Αφρικανούς να επιλύσουν πιεστικά προβλήματα στην ήπειρό τους. Την Τρίτη, ο Ομπάμα, με αφορμή τη διάλεξη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα, προέτρεψε τους ηγέτες του κόσμου να αντισταθούν στον κυνισμό που κυριαρχεί με την άνοδο των δημαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή