Το πολιτικό Ισλάμ δεν έσβησε ακόμα στην Τουρκία

Το πολιτικό Ισλάμ δεν έσβησε ακόμα στην Τουρκία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί δημοκρατικού ελλείμματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκαναν χθες λόγο οι ισλαμιστές, αναφερόμενοι στην ετυμηγορία με την οποία δικαιώνεται η απαγόρευση του Κόμματος της Ευημερίας (Ρεφάχ) του Νετσμετίν Ερμπακάν, ετυμηγορία με την οποία, αν πιστέψει κανείς τον τουρκικό Τύπο λήγει οριστικά και αμετάκλητα η σταδιοδρομία του παλαίμαχου Τούρκου πολιτικού, μεταξύ άλλων πρώην πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ετσεβίτ κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Το ερώτημα είναι εάν ο παροπλισμός του γηραιού Ερμπακάν, ο οποίος είχε στηρίξει τις ελπίδες για την πολιτική του επιβίωση παραμονή στο Ευρωπαΐκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως σημειώνει Τούρκος αναλυτής, σημαίνει και το τέλος του πολιτικού Ισλάμ. Μετά την απαγόρευση του Κόμματος της Αρετής, διαδόχου του Ρεφάχ, από το Συνταγματικό Δικαστήριο, φορέας της πολιτικής έκφρασης του Ισλάμ είναι το νεότευκτο Κόμμα της Ευημερίας.

Η πρόθεση του κ. Ερμπακάν να διατηρήσει την ηγετική και καθοδηγητική του φυσιογνωμία έχει αποτελέσει την τελευταία διετία αιτία αντιδράσεων μερίδας ισλαμιστών. Το γεγονός ότι μετά την απαγόρευση του Κόμματος της Αρετής αυτοί διχάστηκαν σε «παραδοσιακούς» -δηλαδή συντηρητικούς- και «εκσυγχρονιστές» οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αποκαθήλωση Ερμπακάν, ελέω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι αρεστή σε ορισμένους, οι οποίοι προσβλέπουν στην πολιτική τους αναβάθμιση. Ποιοι όμως θα είναι αυτοί και, εφόσον αναδειχθούν στο προσκήνιο, θα παραμείνουν πιστοί στις αρχές του πολιτικού Ισλάμ ή με διάφορα προσχήματα θα επισπεύσουν τον ενταφιασμό του;

Ενδεχομένως απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα να δίνει η θέση ενός Τούρκου ακαδημαϊκού, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μπιλτζί, κ. Ιλτέρ Τουράν, βάσει της οποίας η ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «δεν σημαίνει ότι άναψε το πράσινο φως για την απαγόρευση οποιουδήποτε κόμματος», άρα αποδοχή της κατάλυσης στοιχειωδών στη Δύση δημοκρατικών αρχών. Στο ίδιο μήκος κύμματος, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ Μπεϊχάν Ασλάν συμβούλευσε τον τουρκικό πολιτικό κόσμο να ενεργεί βάσει των αρχών της τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι στρατηγοί χαμογελούν

Από το παρασκήνιο οι στρατηγοί συνεχίζουν να χαμογελούν και να τρίβουν τα χέρια τους. Για μία ακόμη φορά οι δημοκρατικές επιλογές τουρκικών προτύπων έτυχαν της αποδοχής της Δύσης. Επικράτησε και πάλι ως δόγμα η «Ρεαλπολιτίκ». Οπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας είχε προσκαλέσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ισλαμιστές βουλευτές είχαν επισημάνει ότι η επίσκεψη θα επηρέαζε τη σχετική με το Ρεφάχ ετυμηγορία. Η επίσημη απάντηση ήταν «ανοησίες». Τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα άρθρα 31 και 43 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Αλλάχ να τούς βοηθήσει, λένε μερικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή