Χωρίς πατρίδα το «κόκκινο σκουλήκι»

Χωρίς πατρίδα το «κόκκινο σκουλήκι»

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών «red worm» έπληξε χθες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί ώς αργά το βράδυ η έκταση της ζημιάς. Κινέζοι ειδικοί σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι ο ιός είναι κινεζικής κατασκευής.

Ο ιός, που δεν μεταδίδεται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αφήνει ανεπηρέαστους τους περισσότερους οικιακούς χρήστες, έπληξε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 22.000 ιστοσελίδες. «Θα δούμε αρκετές σημαντικές επιδράσεις, όπως και στις 19 Ιουλίου», δήλωσε ο Αλαν Πάλερ του ινστιτούτου Παλς, που συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση για την επιτήρηση του διαδικτύου. Στις 19 Ιουλίου, όταν ο ιός πρωτοεμφανίστηκε, επηρέασε 250.000 ιστοσελίδες. «Ο red worm αναμένεται να φθάσει στα επίπεδα του Ιουλίου ώς το απόγευμα» (ξημερώματα ώρα Ελλάδος) ανακοίνωσαν από κοινού το FBI, ο Λευκός Οίκος και άλλες αμερικανικές κυβερνητικές οργανώσεις. Υποψήφιοι φορείς του ιού είναι όσοι χρησιμοποιούν υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows ΝΤ και Windows 2000, ενώ οι προηγούμενες εκδόσεις των Windows δεν επηρεάζονται.

Είχαν το αντίδοτο

Σύμφωνα με το FBI, πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες είχαν «κατεβάσει» ώς χθες από την ιστοσελίδα της Microsoft το αντίδοτο που καλύπτει την αδυναμία του λειτουργικού συστήματος, την οποία εκμεταλλεύεται ο ιός. Ο ιός αφήνει στους υπολογιστές την υπογραφή «Χτυπημένος από Κινέζους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή