Μια κατάσκοπος με δικές της μεθόδους: Σεξ, ψέματα και επαφές με το Κρεμλίνο

Μια κατάσκοπος με δικές της μεθόδους: Σεξ, ψέματα και επαφές με το Κρεμλίνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η 29χρονη ακτιβίστρια υπέρ της οπλοκατοχής, που θεωρείται ύποπτη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, βρισκόταν πιθανότατα σε επαφή με στελέχη του Κρεμλίνου όσο ζούσε στις ΗΠΑ. Αυτό ανέφεραν Αμερικανικοί εισαγγελείς στην έκθεση που συνέταξαν εναντίον της και η οποία περιλαμβάνει τη χρήση σεξ και απάτης για να δημιουργήσει διεθνείς δεσμούς. Η νεαρή Μαρία Μπούτινα, η οποία φωτογραφήθηκε από το FBI κατά τη διάρκεια δείπνου με Ρώσο διπλωμάτη, φέρεται ότι διατηρούσε σχέσεις με υπαλλήλους της FSB, διάδοχης υπηρεσίας της KGB.

Το πορτρέτο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Μπούτινα είχε προσωπική σχέση με Αμερικανό πολιτικό «παίκτη» και προσφέρθηκε να συνουσιαστεί με άλλο πρόσωπο, με αντάλλαγμα μια θέση σε ομάδα πίεσης. Με τους ισχυρισμούς αυτούς σκιαγραφείται το πορτρέτο μιας αδίστακτης κατασκόπου, η οποία είχε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Κρεμλίνο και επιχείρησε να διεισδύσει σε αμερικανικές πολιτικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και την Εθνική Ενωση υπέρ της Οπλοκατοχής. Στόχος ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες για έναν ανώτατο Ρώσο αξιωματούχο, στον οποίο αναφερόταν. Η Μπούτινα περιμένει να οριστεί η δίκη της με την κατηγορία της συνωμοσίας και της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Η ίδια έχει δηλώσει αθώα. Οι εισαγγελείς αποφάσισαν να μην την αφήσουν ελεύθερη, θεωρώντας την ύποπτη φυγής. Ο δικηγόρος της Ρόμπερτ Ντρίσκολ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πελάτισσά του σέβεται την ετυμηγορία, αλλά διαφωνεί έντονα με αυτή. Παράλληλα, χαρακτήρισε την Μπούτινα «μια νεαρή φοιτήτρια που αναζητούσε την τύχη της στην Αμερική». Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί προϊόν απάτης το νομικό καθεστώς παραμονής της Μπούτινα στις ΗΠΑ, αφού εκτιμά ότι η φοιτητική βίζα της και η εγγραφή της στο αμερικανικό πανεπιστήμιο ήταν πρόσχημα για την αληθινή αποστολή της.

Κατά τη γνώμη των Αρχών στις ΗΠΑ, συνελήφθη το Σαββατοκύριακο επειδή ήταν έτοιμη να φύγει από την περιοχή της Ουάσιγκτον και ίσως και από τις ΗΠΑ. Το συμβόλαιο ενοικίασης του σπιτιού της λήγει μέσα σε αυτόν τον μήνα, τα υπάρχοντά της είχαν πακεταριστεί την ημέρα της σύλληψής της και είχε κάνει αίτηση για ταξιδιωτική βίζα, που θα της έδινε το δικαίωμα ταξιδιού από και προς τις ΗΠΑ. «Εχει κάθε κίνητρο να αποδράσει», σχολίασε ο Ερικ Κένερσον, βοηθός του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση ανησυχούσε ότι η Μπούτινα θα προσπαθούσε να διαφύγει, χρησιμοποιώντας ρωσικές διπλωματικές εγκαταστάσεις ή οχήματα. Ακόμη και ένας Ρώσος αξιωματούχος τη συνέκρινε με την Αννα Τσάπμαν, τη Ρωσίδα που είχε συλληφθεί το 2010 και στη συνέχεια εκδόθηκε στη Ρωσία, στο πλαίσιο ανταλλαγής φυλακισμένων. «Εχουν αρχίσει οι θαυμαστές σου να ζητούν αυτόγραφα; Εχεις ξεπεράσει και την Αννα Τσάπμαν», της έγραφε σε μήνυμα στο κινητό, τον περυσινό Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή