Σύγχυση στο Κογκρέσο προκαλούν οι δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

Σύγχυση στο Κογκρέσο προκαλούν οι δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγχυση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ γύρω από τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό στην Ουάσινγκτον με το Κογκρέσο να πράττει κάτι σπάνιο: την ανάληψη ενοποιημένης δράσης, σχολιάζει το CNN.

Η Γερουσία ψήφισε ομόφωνα πρόταση που είναι αντίθετη με την αποστολή Αμερικανών αξιωματούχων στη Ρωσία για ν’ ανακριθούν. Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο θα προχωρήσουν στην ανάληψη κάποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας και δεν θα περιοριστούν σε μία μη δεσμευτική πρόταση.

Η ψηφοφορία (98-0) έγινε μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι τώρα διαφωνεί με την πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ανάκριση από τις ρωσικές αρχές του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ Μάικλ ΜακΦούλ κι άλλων. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, μέχρι χθες το απόγευμα εξέταζε ένα σχετικό ενδεχόμενο για την ανάκριση των Αμερικανών διπλωματών.

Η ψηφοφορία αποτέλεσε σπάνιο δείγμα ενότητας της Γερουσίας, στο γενικότερο πολιτικό περιβάλλον της σύγχυσης για τις σχέσεις με τη Ρωσία που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ μετά το Ελσίνκι.

Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε στο Ελσίνκι ν’ αφήνει εκτεθειμένες τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και να υιοθετεί την άρνηση του Ρώσου προέδρου Πούτιν για την εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν από την αρχή της εβδομάδας έντονη ανησυχία στο Καπιτώλιο καθώς μέλη του Κογκρέσου, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο κι από τους Ρεπουμπλικάνους, επέκριναν τον Αμερικανό πρόεδρο για τη στάση του.

Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία εξετάζουν μία σειρά επιλογών που έχουν προκειμένου ν’ αντιδράσουν.

Ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, ανακοίνωσε σχέδια για τη διεξαγωγή ακροάσεων αναφορικά με δικομματικό νομοσχέδιο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία που προτείνουν οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) και Κρις Βαν Χόλεν (Δημοκρατικό Κόμμα). Οι νέες κυρώσεις θα εξεταστούν εάν ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών εντοπίσει εμπλοκή Ρώσων σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις των ΗΠΑ.

Τόσο το σύνολο των κοινοβουλευτικών στο Κογκρέσο όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μεταξύ τους παραμένουν διαιρεμένοι σε άλλα θέματα. Η ψηφοφορία 98-0 που έγινε χθες ακολούθησε μία άλλη νωρίτερα, στη διάρκεια της οποίας ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων μπλόκαρε μία μη δεσμευτική δικομματική πρόταση που είχε προωθήσει άλλος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής για την υποστήριξη της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η πρόταση που ψηφίστηκε χθες εκφράζει τη βούληση της Γερουσίας ότι κανένας εν ενεργεία ή πρώην διπλωμάτης, δημόσιος υπάλληλος, αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, στρατιωτικός ή στέλεχος πολιτικά διορισμένο, δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στην κυβέρνηση Πούτιν για να ανακριθεί. Την πρόταση εισήγαγε ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα χθες, ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές άσκησαν κριτική στο Λευκό Οίκο που άφηνε ανοιχτό το θέμα της πρότασης του προέδρου Πούτιν για την ανάκριση Αμερικανών σε αντάλλαγμα για την παροχή ρωσικής βοήθειας στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές του 2016.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αργότερα ότι δεν υποστηρίζει πλέον την πρόταση. «Είναι μία πρόταση που έγινε ειλικρινώς από τον πρόεδρο Πούτιν αλλά ο πρόεδρος Τραμπ διαφωνεί με αυτήν. Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα επιτρέψει στους 12 Ρώσους που έχουν ταυτοποιηθεί,να έρθουν στις ΗΠΑ και να αποδείξουν την αθωότητά τους ή να καταδικαστούν», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Στους Αμερικανούς που ζητούν οι Ρώσοι να ανακριθούν συμπεριλαμβάνεται εκτός από τον ΜακΦούλ, ο γεννημένος στις ΗΠΑ χρηματιστής Μπιλ Μπράουντερ, που υποστήριξε την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πριν από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ από το Τενεσί, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε «κακή» την ιδέα αποστολής Αμερικανών για ανάκριση από τους Ρώσους. “Δεν έχω ιδέα γιατί το συζητάμε αυτό”, δήλωσε ο ίδιος χωρίς να εξηγήσει περισσότερα στο CNN.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή