Υπό αμφισβήτηση η ανακάλυψη του ρωσικού ναυαγίου

Υπό αμφισβήτηση η ανακάλυψη του ρωσικού ναυαγίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφισβητείται από ερευνητές και ρυθμιστικούς φορείς στη Σεούλ εταιρεία η οποία ισχυρίζεται ότι εντόπισε το ναυάγιο ενός ρωσικού πολεμικού σκάφους, το οποίο μετέφερε χρυσό αξίας 130 δισ. δολαρίων, ανοικτά των ακτών της Νότιας Κορέας.

Η Shinil Group, η οποία στην ιστοσελίδα της αναφέρει ως έδρα της τη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανακάλυψε το ναυάγιο του «Ντμίτρι Ντονσκόι», ενός ρωσικού θωρακισμένου καταδρομικού το οποίο κατασκευάστηκε το 1880 και βυθίστηκε το 1905 ύστερα από ναυμαχία με ιαπωνικά πολεμικά πλοία. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το σκάφος μετέφερε 150 τρισ. γουόν (130 δισ. δολάρια) σε χρυσό και δεσμεύθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία για το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα, με τα οποία θα αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Οι αντιπρόσωποι της Shinil Group δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό της ανακοίνωσης, αλλά, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, η εταιρεία «ήταν η μοναδική στον κόσμο που ανακάλυψε το ναυάγιο». Το δελτίο Τύπου συνοδεύεται από φωτογραφίες και ένα βίντεο του ναυαγίου, όπου εμφανίζεται και μία εικόνα με το όνομα του πλοίου. Επίσης αναφέρεται ότι στην έρευνα έλαβαν μέρος ειδικοί από τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νότια Κορέα.

Ωστόσο, η ανακοίνωση αμφισβητήθηκε από το κρατικό Κορεατικό Ινστιτούτο Ωκεάνιων Επιστημών και Τεχνολογίας, το οποίο πληροφόρησε τα νοτιοκορεατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι το ναυάγιο έχει ανακαλυφθεί από το 2003. Το ινστιτούτο δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό της ανακοίνωσής του, αλλά στην ιστοσελίδα του έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες από το 2007 στις οποίες εμφανίζεται το ναυάγιο. Επίσης έχουν αναρτηθεί χάρτες οι οποίοι υποδεικνύουν τη γενική τοποθεσία του. Οπως αναμετέδωσαν τα νοτιοκορεατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μια κατασκευαστική εταιρεία από τη Νότια Κορέα ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη που εντόπισε το βυθισμένο ρωσικό πλοίο.

Κάποιοι ακαδημαϊκοί αμφισβητούν ότι το πλοίο μετέφερε έναν τέτοιο θησαυρό. Επίσης, οι οικονομικοί ρυθμιστικοί φορείς της Νότιας Κορέας έχουν προειδοποιήσει εναντίον των επενδύσεων σε υποθέσεις κυνηγιού θησαυρών.

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, η Shinil Group περιγράφει το νέο κρυπτονόμισμα «Donskoi International» τονίζοντας ότι συνδέεται με τον εντοπισμό του ναυαγίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να «διανείμει τα κέρδη» από το ρωσικό ναυάγιο στο κοινό, διαμοιράζοντας το ψηφιακό νόμισμά της σε οποιονδήποτε έχει δηλώσει την επιθυμία του να το χρησιμοποιήσει. Επίσης υποσχέθηκε περισσότερα νομίσματα σε αυτούς που έχουν βοηθήσει στη «στρατολόγηση» τρίτων.

Η εποπτική οικονομική υπηρεσία της Νότιας Κορέας προειδοποίησε εναντίον των «υπερβολικών» επενδύσεων και αναφέρθηκε σε παλαιότερες περιπτώσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στο κυνήγι θησαυρού και τελικά, αφού είδαν τις μετοχές τους να αυξάνονται ύστερα από κάποια ανακάλυψη, κατέληξαν να πτωχεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή