Μια ανανεωμένη Ευρώπη οραματίζεται η Μέρκελ

Μια ανανεωμένη Ευρώπη οραματίζεται η Μέρκελ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ετήσια συνέντευξη πριν από την έναρξη των καλοκαιρινών της διακοπών, η Αγκελα Μέρκελ προέβαλε την Ευρωπαϊκή Ενωση ως παράδειγμα συνεργασίας και πολυμερούς προσέγγισης στη διεθνή αρένα. Αποφεύγοντας επιθετικές εκφράσεις και αντιπαραθετικούς τόνους, η Γερμανίδα καγκελάριος σκιαγράφησε ένα όραμα μιας πολυμερούς Ευρώπης, έτοιμης να απελευθερωθεί εν μέρει από την ηγεσία των ΗΠΑ και να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο παγκοσμίως.

Η Μέρκελ ανέφερε πως τα γεγονότα των τελευταίων μηνών επιβεβαίωσαν τις περυσινές δηλώσεις της πως «οι ημέρες που μπορούμε να στηριχθούμε πλήρως στις ΗΠΑ έχουν εν μέρει παρέλθει», και προσέθεσε πως η γεωπολιτική σημασία της Ευρώπης την καλεί να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή. «Είναι απολύτως θεμιτό για την Ευρώπη να βρει δικό της ρόλο στον κόσμο», ανέφερε η Μέρκελ στην κατάμεστη αίθουσα των δημοσιογράφων. «Πολλές συγκρούσεις βρίσκονται στο κατώφλι μας, οπότε η Ευρώπη πρέπει οπωσδήποτε να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση των παγκοσμίων προβλημάτων».

Η Γερμανίδα καγκελάριος άδραξε την ευκαιρία να θίξει μια σειρά από εθνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της εσωτερικής σύγκρουσης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, που απείλησε να ρίξει την κυβέρνησή της νωρίτερα αυτόν το μήνα. Η Μέρκελ επέλεξε να απαντήσει με μετριοπάθεια όταν ρωτήθηκε για τη στάση του υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος ξεκίνησε τη ρήξη με την πολιτική ανοικτών συνόρων της καγκελαρίου. Είμαι υπεύθυνη για να διασφαλίσω ότι η κυβέρνησή μας βρίσκεται σε θέση να λειτουργήσει», ανέφερε στωικά η Μέρκελ. «Εχουμε βρει μια κοινή πορεία προς τα εμπρός. Η μόνη προϋπόθεση είναι να αναγνωρίζουν οι υπουργοί την ευθύνη του καγκελαρίου για τον καθορισμό των πολιτικών. Οταν δεν συμβαίνει αυτό, η συνεργασία εντός της κυβέρνησης είναι αδύνατη», προσέθεσε.

Η Μέρκελ δήλωσε πως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια «διάβρωση της γλώσσας» και ζήτησε αλλαγή τόνου στη γερμανική πολιτική κουλτούρα. «Προσπαθώ να προσέχω τη γλώσσα που χρησιμοποιώ και να περιγράφω τα πράγματα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους, λέγοντας επίσης πως στοχεύει να καταπολεμήσει την τάση της «κακομεταχείρισης» του πολιτικού λόγου. Οι δηλώσεις της αυτές ερμηνεύτηκαν ως αναφορά όχι μόνο στον Ζεεχόφερ, αλλά και στο ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Παρά τις εβδομάδες εικασιών ότι η ηγεσία της απειλείται και η πολιτική της ενέργεια έχει αρχίσει να στερεύει, η Γερμανίδα καγκελάριος απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους με αυτοπεποίθηση και ισχυρίστηκε πως θα ολοκληρώσει τη θητεία της καγκελαρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή