Ο Τραμπ προσκαλεί τον Πούτιν

Ο Τραμπ προσκαλεί τον Πούτιν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης που μαίνεται στην Ουάσιγκτον έριξε η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να προσκαλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον Λευκό Οίκο, παρά τη σφοδρή κριτική που δέχεται για την παρουσία του στην πρώτη συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών.

«Μέχρις ότου μάθουμε τι συνέβη στις δύο ώρες της συνάντησής τους στο Ελσίνκι, ο πρόεδρος δεν πρέπει να έχει άλλες πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις με τον Πούτιν», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Εκπληκτος ο Κόουτς

Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας στην Ουάσιγκτον ήταν το γεγονός ότι ο διορισθείς από τον Τραμπ διευθυντής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Νταν Κόουτς εξέφρασε δημοσίως την έκπληξή του για την πρόθεση του προέδρου να συναντηθεί εκ νέου με τον Ρώσο ηγέτη. «Για ξαναπές το αυτό», είπε ο Κόουτς στη συντονίστρια δημόσιας συζήτησης όπου συμμετείχε, σε φόρουμ ασφαλείας, στο Κολοράντο, όταν του ανακοινώθηκε η απροσδόκητη πρόσκληση. Στη συνέχεια πήρε μια βαθιά ανάσα και, με εμφανώς σαρκαστική διάθεση, προσέθεσε: «Εντάξει, λοιπόν. Αυτό θα είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον».

Την είδηση είχε δημοσιοποιήσει η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, ανακοινώνοντας ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον να προσκαλέσει τον Πούτιν στην Ουάσιγκτον. Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «είναι έτοιμη να συζητήσει» την πρόταση Τραμπ, αν και εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Το σημαντικό είναι «να διαχειριστούμε τα αποτελέσματα» της συνάντησης του Ελσίνκι, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής, «προτού βιαστούμε να πάμε σε μια δεύτερη».

«Μαύρα μεσάνυχτα»

Το περιοδικό New Yorker σημειώνει ότι κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» για το τι συζήτησαν και τι συμφώνησαν στο Ελσίνκι οι Τραμπ και Πούτιν, καθώς η όποια ενημέρωση μέχρι τώρα προέρχεται από το Κρεμλίνο. Ο ίδιος ο Νταν Κόουτς επιβεβαίωσε, από το Κολοράντο, ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης δεν γνώριζε τίποτα για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων. Πάντως, το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι ο Πούτιν πρότεινε στον Τραμπ να οργανωθεί δημοψήφισμα για το μέλλον του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, και ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να μην ανακοινώσει δημοσίως την πρότασή του, ώστε να την εξετάσει με τους συνεργάτες του. Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ καλωσόρισε την πρόσκληση Τραμπ στον Πούτιν, λέγοντας ότι «πρέπει να ξαναγίνει φυσιολογικό να συναντιούνται οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή