Αντιπαράθεση για ενσωμάτωση των Τούρκων

Αντιπαράθεση για ενσωμάτωση των Τούρκων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις σχέσεις της Γερμανίας με την τουρκική μειονότητα, την πολυπληθέστερη στη χώρα, έφεραν στο προσκήνιο η παραίτηση του ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ από την εθνική ομάδα της Γερμανίας και η επιστολή του, με την οποία κατηγορεί τα ΜΜΕ για επίδειξη «ρατσισμού και ασέβειας» εξαιτίας της καταγωγής του. Η πλειονότητα των σχεδόν τριών εκατομμυρίων πολιτών με τουρκικές ρίζες, που ζουν στη Γερμανία, είναι πλήρως ενσωματωμένη, σχολίασε εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ, η οποία πρόσθεσε ότι η καγκελάριος θεωρεί τον Οζίλ σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Η κρίση ξεκίνησε μετά τη φωτογράφησή του στο πλευρό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Μάιο, λίγο πριν από τις εκλογές στην Τουρκία.

Ο Τσεμ Οζντεμίρ, στέλεχος των Πρασίνων και ο πιο γνωστός Γερμανός πολιτικός με τουρκικές ρίζες, επέμεινε ότι η απόφαση του Οζίλ να φωτογραφηθεί με τον Ερντογάν ήταν ατυχής, τόνισε όμως πως στην επιστολή παραίτησής του υπάρχουν σοβαρά ψήγματα αλήθειας για τον τρόπο αντιμετώπισης των Τούρκων δεύτερης και τρίτης γενιάς. «Την απομάκρυνση του Οζίλ από την εθνική ομάδα θα χαιρετίσουν μόνο όσοι αντιτίθενται στον πλουραλισμό της γερμανικής κοινωνίας», σχολίασε ο Οζντεμίρ.

Η απόφαση του Μεσούτ Οζίλ μονοπώλησε τα χθεσινά πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου, καθώς ο 29χρονος άσος, που το 2014 με την κατάκτηση του Μουντιάλ από τη Γερμανία γιορταζόταν ως ήρωας, αποκηρύσσεται σήμερα ως αποδιοπομπαίος τράγος, υπεύθυνος για την κακή εμφάνιση της Γερμανίας στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο από τον επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) Ράινχαρντ Γκρίντελ. «Στα μάτια του (Γκρίντελ) και των υποστηρικτών του είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε και… μετανάστης όταν χάνουμε!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οζίλ στην επιστολή του. Τις αιτιάσεις του απέρριψε κατηγορηματικά η γερμανική ομοσπονδία, η οποία επιβεβαίωσε την αφοσίωσή της στην αποστολή της ενσωμάτωσης των ξένων στη Γερμανία. «Η παραίτηση του Οζίλ είναι μια σημαντική οπισθοχώρηση στη διαδικασία της ενσωμάτωσης που πάει πέρα από τον τομέα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας», σχολίασε από την πλευρά του ο Τέο Τσβάντσιγκερ, πρώην πρόεδρος της DFB.

Η μαζικής κυκλοφορίας ταμπλόιντ εφημερίδα Bild διέγνωσε «αυτολύπηση» στην επιστολή Οζίλ. «Το όνειρο της ενσωμάτωσης δεν λειτουργεί για εκατομμυριούχους ποδοσφαιριστές», σχολίασε πικρόχολα η ηγέτις της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία, Αλις Βάιντελ, χαρακτηρίζοντας την επιστολή του «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένης ενσωμάτωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή