Φόβοι ταραχών στη Βρετανία λόγω Brexit

Φόβοι ταραχών στη Βρετανία λόγω Brexit

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο θέμα στο χθεσινό φύλλο των Times του Λονδίνου –μιας εφημερίδας που δεν χαρακτηρίζεται για την αγάπη για την Ευρωπαϊκή Ενωση– εστίαζε σε μία προειδοποίηση που απηύθυνε ο επικεφαλής της Amazon στη Βρετανία προς τον νέο υπουργό του Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, σε συνάντηση που οργάνωσε ο τελευταίος με επιχειρηματικούς ηγέτες την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, o Νταγκ Κερ της Amazon προέβη στην εκτίμηση ότι αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία για τη νέα σχέση των δύο πλευρών, θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή εντός δύο εβδομάδων.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Andrew Marr Show του BBC το πρωί της Κυριακής, ο κ. Ράαμπ χαρακτήρισε «επιλεκτικά αποσπάσματα» τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η βρετανική κυβέρνηση συγκεντρώνει αποθέματα φαρμάκων και επεξεργασμένων τροφίμων για το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου από την Ε.Ε. Δεν διέλαθε την προσοχή κανενός ότι η απάντησή του δεν αποτελούσε διάψευση.

Σε αυτό το κλίμα του αδιεξόδου –με το σχέδιο Τσέκερς (σ.σ. «Λευκή Βίβλος») για ένα ήπιο Brexit, που δημοσιεύθηκε προ δύο εβδομάδων, να πνέει τα λοίσθια από τα βέλη τόσο των σκληρών ευρωσκεπτικιστών στο υπουργικό συμβούλιο όσο και των Βρυξελλών, με την προθεσμία του Οκτωβρίου για την επίτευξη συμφωνίας να πλησιάζει επικίνδυνα– η βρετανική πολιτική τάξη αναζητά πλέον απεγνωσμένα μία λύση που θα αλλάξει τα δεδομένα. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, από την αντικατάσταση της Τερέζα Μέι με έναν άλλο, πιο ευρωσκεπτικιστή Συντηρητικό πρωθυπουργό, ως μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα. «Το σχέδιο του Τσέκερς πεθαίνει, αλλά όχι ακόμα», σημειώνει στην «Κ» ο Χιούγκο Ντίξον, πρόεδρος του InFacts και ακτιβιστής υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. «Είναι πιθανό να προκύψει κάποιο τροποποιημένο σχέδιο, με περισσότερες παραχωρήσεις προς την Ε.Ε.», το οποίο «είναι πιθανό να γινόταν αποδεκτό από το Κοινοβούλιο, καθώς μια άτακτη έξοδος θα ήταν απολύτως φρικαλέα». Ο Ντίξον θεωρεί ότι «η πιθανότητα να αποτραπεί το Brexit έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα, καθώς έχει γίνει σαφές ότι θα καταλήξουμε είτε σε μία κακή συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία». Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, τονίζει, «πρέπει να γίνει νέο δημοψήφισμα για να κριθεί αν ο λαός επιθυμεί το Brexit».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή