Μάθημα ευτυχίας στα σχολεία του Ν. Δελχί

Μάθημα ευτυχίας στα σχολεία του Ν. Δελχί

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τα παιδιά στο Νέο Δελχί, που επέστρεψαν στα σχολεία, βρήκαν ένα νέο μάθημα στο πρόγραμμά τους: την ευτυχία. Δεν πρόκειται για αστείο. Σε μία χώρα όπου τα καλύτερα πανεπιστήμια απαιτούν κατά μέσον όρο βαθμολογίες που ξεπερνούν το 98% και όπου η εξαπάτηση στις τελικές σχολικές εξετάσεις οργανώνεται από μία «μαφία» που περιλαμβάνει δασκάλους κι αξιωματούχους των σχολείων, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο Νέο Δελχί σηματοδοτεί μία αλλαγή στην έμφαση από τη μαθητική αποδοτικότητα στην ευδαιμονία. Το πείραμα του υπουργού Παιδείας, Μάνις Σισόντια, αντικατοπτρίζει την προσπάθεια σε μία χώρα που είναι γνωστή για το αυστηρό της εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο βοήθησε στη δημιουργία μιας νέας μεσαίας τάξης στο διάβα των τελευταίων τριών δεκαετιών αλλά επικρίθηκε διότι ενθαρρύνει τη στείρα γνώση και πυροδοτεί υψηλά επίπεδα στρες. Πολλοί κατηγορούν το εκπαιδευτικό σύστημα και για την έξαρση των αυτοκτονιών μαθητών.

Ο υπουργός, γιος δασκάλου, είναι γνωστός για τις ανορθόδοξες πολιτικές του και την προώθηση της δημόσιας αντί της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το κόμμα του Ααμ Ααντμί, το οποίο ιδρύθηκε έπειτα από ένα κίνημα κατά της διαφθοράς το 2011, αύξησε τις δαπάνες στα κρατικά σχολεία, με την εκπαίδευση να αντιπροσωπεύει το 26% του προϋπολογισμού της πόλης για το 2018, επιτρέποντας στους εκπαιδευτικούς να εισάγουν νέες ιδέες όπως οι ειδικές τάξεις για τα παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το κανονικό πρόγραμμα και συναντήσεις καθηγητών και γονέων. Πράγματι, οι αλλαγές είχαν θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκατό χιλιάδες μαθητές στο Νέο Δελχί θα περνούν την πρώτη μισή ώρα κάθε σχολικής ημέρας χωρίς να ανοίγουν τα βιβλία τους, μαθαίνοντας από ιστορίες που αποτελούν έμπνευση και άλλες δραστηριότητες, όπως εξάλλου και μέσα από τον διαλογισμό. Τα παιδιά έδειχναν ενθουσιασμένα όταν τα σχολεία ξανάνοιξαν αυτόν τον μήνα. «Πρέπει να εργαζόμαστε και να είμαστε ευτυχισμένοι» λέει ο εντεκάχρονος Αγιούς Τζα, που μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο μάθημα ευτυχίας. «Οταν εργάζεσαι και λυπάσαι, φαίνεται στη δουλειά σου» λέει.

Κάποιοι δάσκαλοι δεν έχουν πεισθεί για την ορθότητα των μαθημάτων ευτυχίας. Οπως λένε, ο συνωστισμός δεν επιτρέπει να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην αλληλεπίδραση μέσα στην τάξη. Αλλοι αμφισβητούν ότι τα μαθήματα ευτυχίας θα μπορέσουν να κλονίσουν την έμφαση στις εξετάσεις και στην απομνημόνευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή