Το Ισραήλ εξόργισε ξανά τον Ερντογάν

Το Ισραήλ εξόργισε ξανά τον Ερντογάν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλαγές στην ισραηλινή νομοθεσία, που κατοχυρώνουν περισσότερα δικαιώματα για τους Εβραίους πολίτες της χώρας, πυροδότησαν φραστικό πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Τουρκία, εγείροντας παράλληλα ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα, με τους Financial Times να υποστηρίζουν στο κύριο άρθρο τους ότι ο νόμος κινείται «σε επικίνδυνη κατεύθυνση».

Ο «βασικός νόμος» (αντί συντάγματος) του Ισραήλ αναθεωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα με οριακή πλειοψηφία, προσφέροντας στους Εβραίους αποκλειστικά το δικαίωμα αυτοδιάθεσης εντός των ορίων του Ισραήλ. Τα όρια αυτά νοούνται ως διευρυνόμενα, καθώς οι εποικισμοί όχι απλώς ενθαρρύνονται, αλλά και θωρακίζονται νομικά, με την απαγόρευση της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο Αράβων πολιτών εφόσον η προσφυγή αφορά κτηματικές διαφορές.

Αυτή τη στιγμή ζουν στο Ισραήλ 1,8 εκατ. Αραβες, αλλά το ερώτημα είναι αν ο νόμος προετοιμάζει το έδαφος για ένα μελλοντικό ενιαίο κράτος στο οποίο το Ισραήλ θα έχει ενσωματώσει τα παλαιστινιακά εδάφη. «Ο νόμος δείχνει μια στροφή προς επικίνδυνη κατεύθυνση, δυνητικά νομιμοποιώντας τις διακρίσεις εις βάρος του αραβικού πληθυσμού στο εσωτερικό του Ισραήλ», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα. Πάντως το άρθρο υπογραμμίζει ότι οι Αραβες πολίτες του Ισραήλ εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα ψήφου και να εκπροσωπούνται στην Κνέσετ.

Ως αυτόκλητος υπερασπιστής των Παλαιστινίων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξεμάνη. «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην εμμονή του Χίτλερ με την άρια φυλή και στην ισραηλινή επιμονή ότι τα εδάφη αυτά προορίζονται μόνο για Εβραίους. Το πνεύμα του Χίτλερ, που οδήγησε τον κόσμο σε μεγάλη καταστροφή, έχει αναβιώσει στο μυαλό κάποιων ηγετών του Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν σφάζει τους Σύρους και τους Κούρδους και φυλακίζει χιλιάδες συμπολίτες του. Το γεγονός ότι αυτός ο “Μεγάλος Δημοκράτης” επιτίθεται στην εθνική μας νομοθεσία είναι το μεγαλύτερο κοπλιμέντο», απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν μετατρέπεται σε σκοτεινή δικτατορία, ενώ το Ισραήλ διατηρεί ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες του, πριν και μετά τον νόμο αυτό», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή