Τουρκία: Αποφυλακίστηκε ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον

Τουρκία: Αποφυλακίστηκε ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σημάδι διαλλακτικότητας, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει την προμήθεια των αεροσκαφών F-35 έστειλε χθες η Αγκυρα, με την αποφυλάκιση του Αμερικανού ιερέα Αντριου Μπράνσον. Η υπόθεση του Μπράνσον, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιζητούσε να «ανταλλάξει» με τον Τούρκο ιεροκήρυκα Γκιουλέν αναδείχθηκε σε μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών.

O Μπράνσον βγήκε από τις φυλακές της Σμύρνης χθες το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τη νέα δικαστική απόφαση για περιορισμό κατ’ οίκον, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης. Ο Μπράνσον, ιερέας σε μικρή εκκλησία της Σμύρνης, είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2016 ως κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Το δικαστήριο, που την περασμένη εβδομάδα είχε αποφασίσει τη συνεχιζόμενη κράτησή του, τεκμηρίωσε τη χθεσινή απόφαση σε λόγους υγείας και στο γεγονός ότι ο Μπράνσον θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της τουρκικής δικαιοσύνης. «Καλωσορίζουμε την είδηση, που έπρεπε να έρθει εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν μας αρκεί», ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Τα F-35

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν αναμένει προβλήματα σε σχέση με την προμήθεια αεροσκαφών F-35 από τη χώρα του, παρά τα εμπόδια που έθεσε το Κογκρέσο. «Το θέμα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια του Αμερικανού προέδρου. Στις συναντήσεις μας στις Βρυξέλλες ο κ. Τραμπ μας έδειξε τις γραπτές δηλώσεις του. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», είπε ο Ερντογάν. «Εχουμε πληρώσει 900 εκατ. δολ., ενώ μας έχουν ήδη παραδώσει δύο αεροσκάφη εκεί (στο Τέξας) και οι πιλότοι μας κάνουν εκπαιδευτικές πτήσεις. Δεν έχουμε κάποια ανησυχία αυτή τη στιγμή», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή