Από το κρίκετ στην πρωθυπουργία o Χαν

Από το κρίκετ στην πρωθυπουργία o Χαν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Ο πρώην πρωταθλητής του κρίκετ και πολιτικός Ιμραν Χαν δήλωσε χθες ότι το κόμμα του είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Πακιστάν. Χαρακτήρισε τη διαδικασία τη δικαιότερη που διεξήχθη ποτέ. Υποσχέθηκε ότι θα υπερβεί προσωπικές επιθέσεις και θα βοηθήσει τους φτωχούς, επιλέγοντας ενωτικούς τόνους στο πρώτο διάγγελμά του. «Τα καταφέραμε. Μας δόθηκε η εντολή», διακήρυξε ο Iμραν Χαν σε απευθείας τηλεοπτική παρέμβασή του μιλώντας από το επιτελείο του στην Μπάνι Γκάλα, μερικά χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ. «Δεν υπάρχει πολιτική θυματοποίηση», εκτίμησε αναφερόμενος στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας αυτής, ο 65χρονος Χαν. Ομως ο ηττημένος, αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, Σαμπάζ Σαρίφ, απέρριψε το αποτέλεσμα ως προϊόν νοθείας. Η πακιστανική Εκλογική Επιτροπή δεν είχε ανακοινώσει μέχρι αργά χθες το βράδυ τα επίσημα αποτελέσματα σχεδόν 24 ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων την Τετάρτη. Παρ’ όλα αυτά εκατοντάδες οπαδοί του γιόρτασαν την αναμενόμενη νίκη του Χαν χορεύοντας και τραγουδώντας στους δρόμους.

Τεχνικά προβλήματα

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων καθυστέρησε λόγω «τεχνικών προβλημάτων» που συνδέονται με τη χρήση ενός νέου εκλογικού λογισμικού, σύμφωνα με την πακιστανική Εκλογική Επιτροπή, η οποία διαβεβαίωσε πως η καταμέτρηση συνεχίζεται τώρα χειρωνακτικά. «Δεν υπάρχει καμία συνωμοσία, ούτε οποιαδήποτε πίεση ή καθυστέρηση των αποτελεσμάτων. Η καθυστέρηση οφείλεται στην κατάρρευση του συστήματος μετάδοσης των αποτελεσμάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπαμπάρ Γιακούμπ. Με καταμετρημένο το 48% των ψήφων, το κόμμα του Χαν PTI (Pakistan Tehreek-Insaf), Πακιστανικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, προηγείται σε 113 από 272 εκλογικές περιφέρειες, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της Εκλογικής Επιτροπής. Το κόμμα του Σαρίφ, Μουσουλμανική Ενωση Ναουάζ (PML-N), προηγείται σε 64 εκλογικές περιφέρειες και το Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα (PPP), του οποίου ηγείται ο γιος της δολοφονηθείσας Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός, προηγείται σε 42 εκλογικές περιφέρειες. Αν και ο Χαν δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τις 137 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δεν θα δυσκολευθεί να βρει εταίρους από μικρότερα κόμματα και υποψηφίους προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή