Μπορεί τα μυθιστορήματα της Τζέιν Οστιν να αποτελούν την επιτομή της περιόδου της αντιβασιλείας, αλλά η ίδια δεν είχε καλή γνώμη για τον άνθρωπο που της έδωσε το όνομά του. Οπως πολλοί από τους συμπατριώτες της η Οστιν μισούσε τον πρίγκιπα αντιβασιλέα, τον επέκρινε για τη λαιμαργία του, την ανηθικότητά του και τις απιστίες του με τις οποίες σκανδάλιζε το έθνος. Το 1815 όταν εξαναγκάστηκε να αφιερώσει το τέταρτο μυθιστόρημά της «Εμμα» στον μελλοντικό Γεώργιο Δ΄, η αφιέρωση ήταν τόσο βεβιασμένη που ένας ακαδημαϊκός τη χαρακτήρισε «μία από τις χειρότερες προτάσεις που έγραψε ποτέ».
Σήμερα, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ο άνδρας που συμπεριλαμβανόταν στους χείριστους μπορεί να είναι και ο πρώτος αναγνώστης της.
Αυτόν τον μήνα ένας μεταπτυχιακός φοιτητής που εργάζεται στα Βασιλικά Αρχεία στο Κάστρο του Ουίνδσορ εντόπισε μία απόδειξη πώλησης, από το 1811, ενός βιβλιοπώλη του Λονδίνου που χρεώνει στον πρίγκιπα αντιβασιλέα 15 σελίνια για ένα αντίγραφο του «Λογική και ευαισθησία», το πρώτο μυθιστόρημα της Οστιν. Παραδόξως η συναλλαγή έλαβε χώρα δύο ημέρες πριν από την πρώτη δημόσια διαφήμιση του βιβλίου, γεγονός που σύμφωνα με τους μελετητές την κάνει την πρώτη καταγεγραμμένη πώληση βιβλίου της Οστιν. Η ανακάλυψη προκάλεσε εντύπωση στα Βασιλικά Αρχεία, τα περιεχόμενα των οποίων είναι ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ.
«Είναι συναρπαστικό», λέει ο Ολιβερ Ουόλτον, έφορος, ο οποίος προσπαθεί να αυξήσει την πρόσβαση στα πολλά αντικείμενα που συνδέονται με τη βασιλεία του Γεωργίου Γ΄, του πατέρα του πρίγκιπα αντιβασιλέα. «Αυτό είναι κάτι που καταδεικνύει τη συλλογή και αγγίζει και το τεράστιο ενδιαφέρον για την Τζέιν Οστιν».
«Πρόκειται για μία καταπληκτική ανακάλυψη που συνδέει τις λογοτεχνικές κουκκίδες» λέει η Ντεβόνι Λούσερ, συγγραφέας του «Η δημιουργία της Τζέιν Οστιν», μιας πρόσφατης μελέτης για τον δρόμο της Οστιν μέχρι να γίνει λογοτεχνική διασημότητα. «Αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που τον προμήθευαν βιβλία είχαν καλό γούστο».
Η Τζανίν Μπάρκας, που ειδικεύεται στην Τζέιν Οστιν, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ήθελε να μάθει αν ο πρίγκιπας είχε πληρώσει την κανονική τιμή. Ο πρίγκιπας, που έγινε αντιβασιλέας κατά τη διάρκεια της ασθένειας του Γεωργίου Γ΄, πράγματι είχε πληρώσει την κανονική τιμή.
Τα προβλήματα με τη φήμη του πρίγκιπα άρχισαν εξ απαλών ονύχων, καθώς όταν γεννήθηκε ένας αυλικός ανήγγειλε ότι ήταν κορίτσι. Μέχρι τη στιγμή του θανάτου του το 1830 είχε ξοδέψει τόσα πολλά και είχε διασκεδάσει με τόσες ερωμένες, που ένας βιογράφος του τον κατηγορεί ότι συνέβαλε «στη διαφθορά της κοινωνίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρίγκιπα στον ρου της ιστορίας». Ο πρίγκιπας είχε λογοτεχνικά ενδιαφέροντα και το 1788 αγόρασε την εφημερίδα Τhe Μorning Post για να τη σταματήσει από το να δημοσιεύει πληροφορίες για την ερωτική του ζωή. Επίσης, δαπανούσε σε βιβλία για τη μεγάλη βιβλιοθήκη στο Κάρλτον Χάουζ, το σπίτι του στο Λονδίνο.