Δημοσκόπηση: Σε χαμηλό 12ετίας υποχώρησε το ποσοστό που συγκεντρώνει το κόμμα της Μέρκελ

Δημοσκόπηση: Σε χαμηλό 12ετίας υποχώρησε το ποσοστό που συγκεντρώνει το κόμμα της Μέρκελ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσοστό της Χριστιανικής Ένωσης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, που προσπαθεί να ξεπεράσει την πικρή εσωτερική διένεξη για την πολιτική ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, που απείλησε να ρίξει την κυβέρνηση και να διαλύσει την παράταξη στα εξ ων συνετέθη, έπεσε στο χαμηλότερό του επίπεδο από το 2006, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Κατά τη δημοσκόπηση της Emnid που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας απώλεσαν μία μονάδα και το ποσοστό τους υποχώρησε στο 29%. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 η Ένωση συγκέντρωσε το 33% των ψήφων.

Η CSU είναι αντιμέτωπη με μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, με τις δημοσκοπήσεις να υποδεικνύουν πως μπορεί να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών που διαθέτει στο τοπικό κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο ήσσων εταίρος στον «μεγάλο συνασπισμό» με τους συντηρητικούς της Μέρκελ, δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν τις απώλειές τους, με το ποσοστό τους να πέφτει επίσης μία εκατοστιαία μονάδα, στο 18%.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είδε το δικό του ποσοστό να παραμένει αμετάβλητο, στο 15%.

Οι Πράσινοι κατέγραψαν ωστόσο άνοδο 2 μονάδων φθάνοντας στο 14%, το υψηλότερο επίπεδό τους φέτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

Η Emnid δεν έδωσε κάποια εξήγηση για τις μεταβολές αυτές.

Πριν από έναν μήνα ο συνασπισμός της Μέρκελ και η ίδια η συνοχή της Χριστιανικής Ένωσης απειλήθηκαν με διάλυση εξαιτίας των θεμελιωδών διαφορών των βαυαρών εταίρων της με την πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, παρότι έχει κάνει πολύ σκληρότερη τη στάση της. Αν και υπήρξε συμβιβασμός με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στις αρχές Ιουλίου, η ένταση συνεχίζει να σιγοκαίει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή