ΗΠΑ: Ο Πομπέο θέτει όρους πριν γίνουν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν

ΗΠΑ: Ο Πομπέο θέτει όρους πριν γίνουν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περιέγραψε τους όρους που περιμένει να εκπληρωθούν η Ουάσινγκτον από πλευράς της Τεχεράνης πριν μπορέσουν να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία οποτεδήποτε και χωρίς προϋποθέσεις.

«Αν οι Ιρανοί δείξουν ότι δεσμεύονται να προχωρήσουν σε θεμελιώδεις αλλαγές ως προς το πώς μεταχειρίζονται τον ίδιο τους τον λαό, να αλλάξουν την κακόβουλη συμπεριφορά τους, συμφωνήσουν ότι αξίζει τον κόπο να συνάψουν μια συμφωνία για το πυρηνικό τους πρόγραμμα η οποία θα περιορίζει πραγματικά τη διάδοση (σ.σ. των πυρηνικών όπλων), τότε ο πρόεδρος είπε ότι είναι διατεθειμένος να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει μαζί τους», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Ο πρόεδρος θέλει να συναντάται με κόσμο για να λύνονται προβλήματα», πρόσθεσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο CNBC.

Ιράν: Αν οι ΗΠΑ επανενταχθούν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης θα ανοίξει ο δρόμος για να γίνει διμερής διάλογος

Προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν, οι ΗΠΑ θα όφειλαν να επανενταχθούν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε υπογραφεί το 2015 από την Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις, ανέφερε συνεργάτης του Ιρανού προέδρου.

«Ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ιρανικού έθνους, η αποκλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών και η επιστροφή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα είναι βήματα που μπορούν να γίνουν για να στρωθεί ο ανώμαλος δρόμος προς τις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την Αμερική», ανέφερε μέσω Twitter ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί, σύμβουλος του Χασάν Ροχανί.

Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον ηγέτη του Ιράν οποτεδήποτε και χωρίς προϋποθέσεις, για να συζητήσουν το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις μετά την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΚΟΣΔ την 8η Μαΐου.

«Αν θέλουν να συναντηθούμε, θα συναντηθούμε», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή