Σε κλίμα έντασης οι εκλογές στη Ζιμπάμπουε

Σε κλίμα έντασης οι εκλογές στη Ζιμπάμπουε

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

XΑΡΑΡΕ. Ανησυχίες για ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα προκάλεσαν οι καταγγελίες για παρατυπίες στις χθεσινές εκλογές στη Ζιμπάμπουε, τις πρώτες αφότου απεπέμφθη ο πρώην πρόεδρος, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σε ένα ντε φάκτο πραξικόπημα. Ο Νέλσον Τσαμίσα, βασικός αντίπαλος του προέδρου Εμερσον Μναγκάγκουα, πάλαι ποτέ στενού συμμάχου του Μουγκάμπε, κατηγόρησε την εκλογική επιτροπή της χώρας ότι εμποδίζει τη διαδικασία σε αστικές περιοχές, όπου ο ίδιος απολαμβάνει και τη μεγαλύτερη υποστήριξη.

«Η λαϊκή βούληση υπονομεύεται εξαιτίας εσκεμμένων και περιττών καθυστερήσεων», ήταν το tweet του Τσαμίσα, ο οποίος πάντως δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό. Η εκλογική επιτροπή αρνήθηκε τις αιτιάσεις περί μεροληψίας. Μια αξιόπιστη αναμέτρηση είναι απαραίτητη για να εξέλθει από τις οδυνηρές κυρώσεις εις βάρος της η χώρα και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση προκειμένου να αναχαιτίσει τις χρόνιες ελλείψεις ρευστότητας. Ο Τσαμίσα υποσχέθηκε ότι το Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής του θα νικήσει, αν δεν υπάρξει νοθεία, καθιστώντας ιδιαιτέρως πιθανή την αμφισβήτηση του αποτελέσματος σε περίπτωση επικράτησης του αντιπάλου του. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανό η Ζιμπάμπουε να ξαναγνωρίσει βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2008, όταν αναμετρήθηκαν ο Μουγκάμπε και ο ιδρυτής του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Φεβρουάριο από καρκίνο.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη νοτιοαφρικανικό δικαστήριο ήρε τη διπλωματική ασυλία, που είχε εκχωρήσει στην πρώην Πρώτη Κυρία της χώρας, Γκρέις Μουγκάμπε, η οποία κατηγορήθηκε ότι μαστίγωσε μια γυναίκα με ηλεκτρικό καλώδιο. Η Γκαμπριέλα Ενγκελς, μοντέλο, θύμα της επίθεσης, άσκησε έφεση στην κυβερνητική απόφαση τον περασμένο Αύγουστο και χθες το Ανώτατο Δικαστήριο στο Γιοχάνεσμπουργκ ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή