ΚΟΣΜΟΣ

Σε δημοπρασία αυτοκίνητα της Ελισάβετ

Σε δημοπρασία αυτοκίνητα της Ελισάβετ

Σε δημοπρασία βγαίνουν τον Σεπτέμβριο αυτοκίνητα – αντίκες της Rolls-Royce που χρησιμοποίησαν η βασίλισσα Ελισάβετ και μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας τις τελευταίες επτά δεκαετίες, με τις τιμές να αναμένεται να φθάσουν τα 2,6 εκατ. δολ.

Στην κορυφή της λίστας της δημοπρασίας του οίκου Bonhams, στις 8 Σεπτεμβρίου, είναι ένα μοντέλο Phantom IV State Landaulette του 1953, το οποίο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για το Χρυσό Ιωβηλαίο της Rolls-Royce και χρησιμοποιήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον δούκα του Εδιμβούργου από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Το συγκεκριμένο μοντέλο έγινε μάρτυρας και φωτογραφήθηκε σε σημαίνοντα συμβάντα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε στις βασιλικές περιοδείες ανά τον κόσμο. Φυσικά, για να ταιριάζει στη βασιλική οικογένεια έχει υποστεί μερικές μετατροπές. Μεγάλα παράθυρα και υψηλά καθίσματα επιτρέπουν στο κοινό να δει τη βασίλισσα Ελισάβετ καθώς περνά. Ο οίκος δημοπρασιών το έχει αποτιμήσει μεταξύ 1,3 και 2,6 εκατ. δολ.

Το Phathom IV μοιάζει πολύ με το γαμήλιο όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της Μέγκαν Μαρκλ στον Πύργο του Ουίνδσορ για τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι. Το αυτοκίνητο, που χρησιμοποίησε η Μέγκαν, σήμερα δούκισσα του Σάσεξ, και η μητέρα της Ντόρια για τη μετακίνησή τους από το ξενοδοχείο προς το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αποτελεί ένα από τα 18 μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί για αρχηγούς κρατών και σημαίνοντα δημόσια πρόσωπα, σύμφωνα με τη Sunday Telegraph.

Η συλλογή των οκτώ ιδιαίτερα σημαντικών Rolls-Royce περιλαμβάνει οχήματα που χρησιμοποίησε και η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλλίας. Προς πώληση διατίθεται και μία λιμουζίνα Phantom V «High Roof» State Limousine του 1960, την οποία ο οίκος Bonhams έχει αποτιμήσει μεταξύ 1,3 και 2 εκατ. δολ.

Ο Μάλκομ Μπάρμπερ, ένας εκ των προέδρων του οίκου Bonhams, δήλωσε στη Sunday Telegraph ότι πολύ σπάνια βγαίνουν στην ανοικτή αγορά αυτοκίνητα σαν αυτό και ότι δεν μπορεί να σκεφθεί κάτι παρόμοιο στα 30 και πλέον χρόνια της καριέρας του. Για το Phantom IV, ο Μπάρμπερ δήλωσε: «Είναι ένα στολίδι στη συλλογή. Τα αυτοκίνητα της Rolls-Royce έχουν εμφανιστεί σε αμέτρητα ιστορικά γεγονότα στη σύγχρονη βρετανική ιστορία και ο στόλος περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά μοντέλα που παρήγαγε η μάρκα».