Η Google τιμά την πρώτη γυναίκα πολεμική φωτορεπόρτερ, Γκέρντα Τάρο

Η Google τιμά την πρώτη γυναίκα πολεμική φωτορεπόρτερ, Γκέρντα Τάρο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Γερμανίδα πολεμική φωτορεπόρτερ Γκέρτα Τάρο που σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 1937, στη διάρκεια της μάχης του Μπρουνέτε, πριν προλάβει να κλείσει τα 27 της χρόνια τιμά σήμερα το doodle της Google με αφορμή τη συμπλήρωση 108 χρόνων από τη γέννησή της. 

 «Η μικρή κόκκινη αλεπού», όπως ήταν γνωστή, ήταν η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που ασχολήθηκε με την πολεμική φωτογραφία και η οποία παρέμεινε πάντα στην πρώτη γραμμή των μαχών φωτογραφίζοντας τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, μάλιστα, σκοτώθηκε στη διάρκεια της μάχης του Μπρουνέτε,  τον Ιούλιο του 1937, πριν προλάβει να κλείσει τα 27 της χρόνια.

Η Google τιμά την πρώτη γυναίκα πολεμική φωτορεπόρτερ, Γκέρντα Τάρο-1

Το πραγματικό της όνομα είναι  Γκέρτα Ποχορίλε. Την 1 Αυγούστου 1910 γεννήθηκε στην Στουτγάρδη της Γερμανίας, όπου και μεγάλωσε. Το 1929 η οικογένειά της μετακόμισε στη Λειψία, λίγο πριν την άνοδο του ναζισμού. Η ίδια εναντιώθηκε στο ναζιστικό κόμμα, ενώ εντάχθηκε σε αριστερές ομάδες. Το 1933 συνελήφθη από το ναζιστικό καθεστώς για διανομή αντιναζιστικού προπαγανδιστικού υλικού. Η Τάρο και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Γερμανία, ακολουθώντας χωριστούς δρόμους έκτοτε, με την Τάρο να μη συναντά ποτέ ξανά την οικογένειά της.

Το 1934 κατέφυγε στο Παρίσι, όπου και γνώρισε τον Ούγγρο φωτορεπόρτερ Έντρε Φρίντμαν, δίπλα στον οποίο έμαθε τα μυστικά της φωτογραφίας και έγινε το δεξί του χέρι. Με το ξέσπασμα του ισπανικού εμπφυλίου δύο χρόνια αργότερα, ταξίδεψε στη Βαρκελώνη μαζί με τον Φρίντμαν, για να καλύψει τα γεγονότα. Εκεί, απέσπασε το παρατσούκλι «η μικρή ξανθιά». Ωστόσο, στην πορεία απομονώθηκε από τον Φρίντμαν, έχοντας απορρίψει την πρόταση γάμου του.

Η Google τιμά την πρώτη γυναίκα πολεμική φωτορεπόρτερ, Γκέρντα Τάρο-2

Κάποιες από τις πιο γνωστές φωτογραφίες της ήταν αυτές από τον βομβαρδισμό της Βαλένθια, ενώ το 1937 οι φωτογραφίες της από την μάχη του Μπρουνέτε, κοντά στη Μαδρίτη, ήταν περιζήτητες στον διεθνή Τύπο, καθώς ήταν η μόνη που κάλυπτε εκείνη τη μάχη. Στις 26 Ιουλίου του 1937 σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από ένα άρμα μάχης.

Την 1η Αυγούστου, όταν και θα γιόρταζε τα 27α γενέθλιά της, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα την τίμησε με μία μεγαλοπρεπή κηδεία στο Παρίσι, ενώ ετάφη στο περίφημο νεκροταφείο Περ Λασέζ του Παρισίου και ο μεγάλος καλλιτέχνης Αλμπέρτο Τζακομέτι ανέλαβε να διακοσμήσει τον τάφο της με ένα περίτεχνο μνημείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή