Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης, Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με αφορμή την κράτηση από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Κατά τον Λευκό Οίκο, «οι δύο υπουργοί έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και κράτηση του Μπράνσον».

Το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, εις βάρος των οποίων επέβαλε σήμερα κυρώσεις, «υπηρετούν ως ηγετικά στελέχη των τουρκικών κυβερνητικών οργανισμών που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς τόνισε ότι οι δύο υπουργοί διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σύλληψή του το 2016 και στην κράτησή του έπειτα.

Κάθε περιουσιακό στοιχείο των δύο υπουργών που βρίσκεται εντός αμερικανικής δικαιοδοσίας παγώνει και οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών με τους δύο Τούρκους αξιωματούχους κρίνεται «απαγορευμένη», τόνισε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στη σχετική του ανακοίνωση.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται στο πλαίσιο εκτελεστικού διατάγματος του 2017 που βασίζεται στον λεγόμενο «νόμο Μαγκνίτσκι», με τον οποίο οι ΗΠΑ επιτρέπεται να επιβάλουν κυρώσεις σε άτομα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για διαφθορά.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι ο πάστορας Μπράνσον έχει κάνει οτιδήποτε λάθος και πιστεύουμε ότι είναι θύμα μιας άδικης κράτησης από την κυβέρνηση της Τουρκίας», δήλωσε η Σάντερς.

«Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι απλά απαράδεκτη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν σε ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωσή του», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι ο Μπράνσον πρέπει άμεσα να αφεθεί ελεύθερος.

Η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, που παρέμεινε φυλακισμένος για 21 μήνες στις τουρκικές φυλακές προτού τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έχει πυροδοτήσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Ο 50χρονος Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν «ενορχηστρωτή» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Κατηγορείται επίσης, ότι παρείχε στήριξη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αλλά και για κατασκοπεία.

Ώρες πριν την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι καθοδηγείται από μια «ευαγγελιστική και σιωνιστική νοοτροπία».

«Μια προσέγγιση με τέτοια απειλητική γλώσσα δεν θα ωφελήσει κανέναν», δήλωσε νωρίτερα ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι o εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, είχε ξεκαθαρίσει χθες ότι η Αγκυρα θα προβεί σε αντίποινα, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αναμένει οι δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους μέσω της διπλωματικής οδού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή