ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ενθουσιασμός στο Λονδίνο

Brexit: Ενθουσιασμός στο Λονδίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τον ενθουσιασμό του δεν μπορεί να κρύψει το Λονδίνο, χάρη στις φήμες που θέλουν την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, να αναθεωρεί τη σκληρή στάση της απέναντι στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για το Brexit.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης μεταξύ Τερέζα Μέι και Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, η Βρετανή πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε σε συνεργάτες της την ικανοποίησή της για τη «μεγάλη κατανόηση» που επέδειξε η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Η μεταβολή της στάσης της καγκελαρίου δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί την κ. Μέι, που αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι γερμανικές θέσεις, λένε κύκλοι της Ντάουνινγκ Στριτ, θα επιτρέψουν την αναζήτηση νέων, «δημιουργικών» λύσεων για τα φαινομενικά δυσεπίλυτα προβλήματα του Brexit. Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κ. Μέρκελ δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, Μισέλ Μπαρνιέ, εξαιτίας των αυστηρών εντολών που οφείλει να ακολουθεί.

Οπως, όμως, έχουν διαπιστώσει πολλοί Βρετανοί πρωθυπουργοί, η κ. Μέρκελ «είναι ιδιοφυΐα στο να δίνει την εντύπωση ότι έχει πει περισσότερα από όσα είπε στην πραγματικότητα», λέει βετεράνος Βρετανός διπλωμάτης. «Θύμα» της γοητείας της κ. Μέρκελ είχε άλλωστε πέσει και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι αισιόδοξες κυβερνητικές φωνές στο Λονδίνο θα έκαναν καλά να μην ξεχνούν ότι απόλυτη προτεραιότητα της Αγκελα Μέρκελ παραμένει η ενότητα της Ευρώπης των «27» και η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι γερμανοβρετανικές σχέσεις παραμένουν δευτερευούσης σημασίας.

Συμβιβασμός

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν, όμως, ότι το Βερολίνο ίσως επιλέξει συμβιβαστική στάση απέναντι στις προτάσεις του Λονδίνου για στενότερη αμυντική συνεργασία και μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία κάποιας μορφής κοινής οικονομικής ζώνης. Αλλοι εκτιμούν ότι η αλλαγή στάσης της κ. Μέρκελ οφείλεται στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και στην πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ταράξει συθέμελα την Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ σημαντικό ρόλο στη στάση της καγκελαρίου διαδραματίζει και η συμμαχία της με τον απρόβλεπτο και φιλόδοξο κυβερνητικό της εταίρο, τον ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ.