ΚΟΣΜΟΣ

Σε ιστορικά χαμηλά τα ποσοστά της Μέρκελ

Σε ιστορικά χαμηλά τα ποσοστά της Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε νέο ιστορικό χαμηλό έχει υποχωρήσει το ποσοστό της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ μετά τις εσωτερικές έριδες για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ το ποσοστό του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ανέβηκε σε νέο ιστορικό υψηλό.

Αυτό κατέδειξε η δημοσκόπηση DeutschlandTrend που διενεργήθηκε από την εταιρεία Infratest Dimap για λογαριασμό του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το ποσοστό της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και του αδελφού του βαυαρικού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, υποχώρησε στο 29%, δηλαδή κατά μία εκατοστιαία μονάδα από τις αρχές Ιουλίου. Η Μέρκελ, η οποία είναι επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από το 2005, απέφυγε μόλις και μετά βίας την κατάρρευση του «μεγάλου συνασπισμού», αλλά και τη διάλυση της ίδιας της Ενωσης εξαιτίας της διένεξης ανάμεσα σε CDU και CSU με αφορμή την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών. Η AfD κατέγραψε αντίθετα άνοδο του ποσοστού κατά μία μονάδα στο 17%, νέο ιστορικό υψηλό. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Ενωση είχε συγκεντρώσει το 32,9% των ψήφων, ενώ η AfD ανέδειξε για πρώτη φορά μέλη στην ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ, αφού συγκέντρωσε το 12,6% και αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το Twitter για να μεταφέρει το μήνυμά του απευθείας στον λαό, καθώς το κόμμα του, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας, είναι αντιμέτωπο με μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο που θα μπορούσε να του στερήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην περιοχή. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι… εθισμένος στο Twitter, οι Γερμανοί πολιτικοί δεν χρησιμοποιούν ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους.