Καμίνι η Ιβηρική Xερσόνησος

Καμίνι η Ιβηρική Xερσόνησος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο έφτασε το θερμόμετρο σε Πορτογαλία και Ισπανία την Παρασκευή, με τα ευρωπαϊκά κράτη να εξακολουθούν να μαστίζονται από τον καύσωνα, ενώ ο κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος.

Ο καύσωνας στην Ιβηρική Χερσόνησο, που προκαλείται από θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική, είναι ο δριμύτερος από το 2003. Αλλού το καλοκαίρι έφερε δασικές πυρκαγιές και ξηρασία, όπως στη Βρετανία, στη Σκανδιναβία και στην Ελλάδα.

Σε πολλά μέρη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από τους σαράντα βαθμούς τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή και μπορεί να σημειώσουν και άνοδο κατά δύο ή τρεις βαθμούς Κελσίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα σπάσουν το ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου που διατηρούσε η Αθήνα από το 1977.

Οι προηγούμενες υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο σε Ισπανία όσο και σε Πορτογαλία έφταναν τους 47 βαθμούς Κελσίου. Στην Πορτογαλία τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν στη χώρα μπορεί να υπερβούν ακόμα και αυτές της Κοιλάδας του Θανάτου στην Καλιφόρνια όπου καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες της Γης. «Η Λισσαβώνα θα είναι μία από τις πιο θερμές πόλεις στον κόσμο αυτό το Σαββατοκύριακο γιατί είναι δέκα το πρωί και ο καιρός είναι ήδη πολύ ζεστός», λέει η Αννα Πασκόα, 56 ετών, καθαρίστρια σε πολυτελές εστιατόριο. «Είναι πραγματικά αφόρητο».

Πολλές περιοχές της νότιας περιοχής Αλεντέγιο της Πορτογαλίας προβλεπόταν να φτάσουν τους 47 βαθμούς Κελσίου. Επίσης η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να προληφθούν οι δασικές πυρκαγιές. Πέρυσι είχαν χάσει την ζωή τους 114 άτομα στις χειρότερες δασικές πυρκαγιές της ιστορίας της.

Δύο θάνατοι αποδόθηκαν σε θερμοπληξία αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία, όπου το κύμα καύσωνα εντείνεται, έγινε χθες γνωστό από τις Αρχές της περιφέρειας της Μούρθια (νοτιοανατολική Ισπανία). Αυτά τα πρώτα θύματα του καύσωνα είναι ένας 40χρονος εργάτης νιγηριανής καταγωγής, ο οποίος εργαζόταν την Τρίτη σε εργοτάξιο αυτοκινητοδρόμου κοντά στη Μούρθια, και ένας 78χρονος συνταξιούχος που φρόντιζε το περιβόλι του στη Μούρθια και άφησε την τελευταία του πνοή προχθές Πέμπτη στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η περιφερειακή υπηρεσία υγείας. Νεκροτομή που έγινε προχθές στον εργάτη «επιβεβαίωσε πως πέθανε από θερμοπληξία, αν και διαπιστώθηκε μια προϋπάρχουσα παθολογία υπέρτασης η οποία μπορεί να συνέβαλε στον θάνατό του», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου «Βασίλισσα Σοφία» της Μούρθια. Σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή, η υπόθεση του θανάτου λόγω θερμοπληξίας του 78χρονου συνταξιούχου δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη νεκροτομή.

Στη Σουηδία ο υδράργυρος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ και πολλές δασικές πυρκαγιές ακόμα και στον Αρκτικό Κύκλο κατακαίνε τα πάντα. Οι Αρχές προειδοποίησαν για τον μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στην Ελβετία οι κάτοικοι των πόλεων έχουν βρει καταφύγιο στα ψηλά βουνά των Αλπεων. Οι Αρχές αλιείας του καντονίου της Ζυρίχης έψαχναν τα ρυάκια προκειμένου να σώσουν τα ψάρια, καθώς αυτά ξεραίνονται και τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή