Τραμπ εναντίον Δικαιοσύνης

Τραμπ εναντίον Δικαιοσύνης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση έχουν περιέλθει ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, και ο υφιστάμενός του, υφυπουργός Ροντ Ροζενστάιν, ύστερα από την οξύτατη κριτική που τους ασκεί τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η ταπεινωτική συμπεριφορά του προέδρου απέναντι στα δύο μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, με αφορμή την αδυναμία τους να δώσουν τέλος στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την απόπειρα της Ρωσίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016, κάνει πολλούς αναλυτές να εικάζουν ότι επιδιώκει να ωθήσει τους Σέσιονς και Ρόζενσταϊν σε παραίτηση. Οσο η ηγεσία του υπουργείου παραμένει στη θέση της, λένε αναλυτές στην ιστοσελίδα του περιοδικού Politico, η έρευνα του Μιούλερ δεν απειλείται.

Πολλά στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τους δύο άνδρες, υπογραμμίζοντας ότι οφείλουν να μην επηρεασθούν από τις προσπάθειες εκφοβισμού τους. Παρότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ήθελε διακαώς να απολύσει τον Σέσιονς, ο νομικός αναλυτής του ινστιτούτου Brookings, Μπέντζαμιν Ουάιτς, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό, καθώς θα δημιουργούσε αναταραχή και αμφισβήτηση του προέδρου στους κύκλους των διωκτικών υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, η άρνηση των Σέσιονς και Ρόζενσταϊν να παραιτηθούν αποτελεί έμμεση –αλλά σαφή– ένδειξη της διαφωνίας τους με τους προεδρικούς χειρισμούς.

Αν πάλι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης απολυθεί από τον πρόεδρο, η έρευνα του Μιούλερ για τη ρωσική εμπλοκή θα απειληθεί άμεσα. Το Κογκρέσο, από τη μεριά του, δύναται να προβεί σε σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες θα μπορούσαν να προλάβουν ενδεχόμενες προσπάθειες του Τραμπ να χειραγωγήσει ή να ακυρώσει την έρευνα του Μιούλερ. Πρώτη κίνηση, που θα μπορούσε να κάνει το Κογκρέσο θα ήταν να υπογραμμίσει δημόσια την αντίθεσή του στην προεδρική παρεμβατικότητα, υπενθυμίζοντας στον Ντόναλντ Τραμπ τον συνταγματικά κατοχυρωμένο διαχωρισμό εξουσιών στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλι ξεκαθάρισε ότι η παρούσα Γερουσία δεν πρόκειται να εγκαινιάσει διαδικασία έγκρισης νέου υπουργού Δικαιοσύνης, σε περίπτωση παραίτησης ή απόλυσης του Τζεφ Σέσιονς. Από τη μεριά του, ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίνζι Γκράχαμ προειδοποίησε ευθέως την Τρίτη τον Τραμπ, λέγοντας ότι ενδεχόμενη απόλυση του Μιούλερ θα σημάνει «την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Τραμπ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή