Οξυνση στο Κόσοβο μεταξύ Σέρβων – Αλβανών

Οξυνση στο Κόσοβο μεταξύ Σέρβων – Αλβανών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσόβου, με αμοιβαία ανταλλαγή εδαφών, πρότεινε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούκσιτς, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης στην Πρίστινα.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην αλβανική υπηρεσία της «Voice of America», ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, είπε ότι «τα σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία πρέπει να αναθεωρηθούν ή να διορθωθούν». Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος Θάτσι δήλωσε: «Στις διαπραγματεύσεις μας με το Βελιγράδι, θα συνεργασθούμε με τους διεθνείς οργανισμούς για τον καθορισμό των συνόρων. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το Κόσοβο δεν θα διχοτομηθεί, ενώ το Βελιγράδι δεν έχει δικαίωμα να καταθέτει τέτοιες προτάσεις».

Σε ανοικτή επιστολή προς τους Σέρβους του Κοσόβου, ο πρόεδρος Βούκσιτς κατήγγειλε την άρνηση των αλβανικών αρχών της Πρίστινα να θεσπίσουν την Κοινότητα Σερβικών Δήμων του Κοσόβου. Η κοινότητα επρόκειτο να προσφέρει περιορισμένη αυτονομία στις σερβικές κοινότητες του Κοσόβου, σύμφωνα με σχέδιο που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2013. Παρά την εκπνοή της προθεσμίας για δημιουργία της κοινότητας σερβικών δήμων, το Σάββατο, οι αλβανικές αρχές δεν προχώρησαν σε καμία σχετική πρωτοβουλία.

Κατηγορίες και εγγυήσεις

Στην ανοικτή επιστολή του, ο πρόεδρος Βούκσιτς κατηγόρησε ακραία στοιχεία της αλβανικής κοινότητας για διασπορά φημών και απειλών, με στόχο την τρομοκράτηση των Σέρβων του Κοσόβου, προειδοποιώντας τους ομοεθνείς του να μην υποκύψουν σε προκλήσεις. «Η ειρήνη μάς συμφέρει όλους. Η Σερβία είναι, όμως, έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σέρβων και των οικογενειών τους, όπως έχουμε δεσμευθεί και εάν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο», αναφέρει στην επιστολή του ο Σέρβος πρόεδρος.

Το Σάββατο, ο Αλεξάντρ Βούκσιτς συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Βελιγράδι με σκοπό να συζητηθούν οι προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, προς τους Σέρβους. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο Χαραντινάι προειδοποίησε τους Σέρβους να μη λάβουν μονομερείς πρωτοβουλίες, ανακηρύσσοντας την αυτονομία των σερβικών περιοχών του Κοσόβου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή