Οργή των Δρούζων για τον νόμο Νετανιάχου

Οργή των Δρούζων για τον νόμο Νετανιάχου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Δεκάδες χιλιάδες της μουσουλμανικής μειονότητας των Δρούζων και Εβραίοι υποστηρικτές τους διαδήλωσαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ, διαμαρτυρόμενοι για τον αμφιλεγόμενο «νόμο έθνους-κράτους», ο οποίος υποβαθμίζει τους μη Εβραίους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στα χρονικά του Ισραήλ, που η κοινότητα των Δρούζων διαμαρτύρεται δημόσια. Δρούζοι, που υπηρέτησαν στον ισραηλινό στρατό μίλησαν στο πλήθος, ενώ μεταξύ τους ξεχώριζαν και πολλοί Εβραίοι απόστρατοι, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ράμπιν του Τελ Αβίβ.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει απλά τον υφιστάμενο χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους. Επικριτές του νομοθετήματος, όμως, αντιτείνουν ότι αυτό πλήττει τις δημοκρατικές αξίες στη χώρα και περιθωριοποιεί την αραβική μειονότητα της χώρας, που αποτελεί 20% του συνολικού πληθυσμού. Ενα από τα άρθρα του νόμου υποβαθμίζει την αραβική γλώσσα από «επίσημη» σε «ειδική γλώσσα», καθιστώντας τη διδαχή της προαιρετική στα σχολεία, ακόμη και στην Κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχαν συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα με εκπροσώπους της κοινότητας των Δρούζων, σε μία προσπάθεια να βρουν συμβιβαστικές λύσεις. Η οργή των Δρούζων υπήρξε τέτοια, όμως, που σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε οργισμένος τη σύσκεψη, ενώ ο βουλευτής του κόμματος Λικούντ, Αβι Ντίχτερ, δέχθηκε φραστικές επιθέσεις σε άλλη σύσκεψη με μέλη της μουσουλμανικής αυτής κοινότητας.

Οι σιίτες Δρούζοι υπηρετούν πλήρη τριετή θητεία στον ισραηλινό στρατό, ενώ μέλη της μειονότητας έχουν διακριθεί σε πολέμους του Ισραήλ, πολεμώντας στο πλευρό των Εβραίων συμπατριωτών τους. Σε αντίθεση με τους Παλαιστινίους, οι 130.000 Δρούζοι της χώρας θεωρούν τους εαυτούς τους πιστούς πατριώτες και πολίτες του κράτους του Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή