Γιούροβα στη Welt: Να δίνετε λιγότερες «χρυσές βίζες»

Γιούροβα στη Welt: Να δίνετε λιγότερες «χρυσές βίζες»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να θέσει υπό αυστηρό έλεγχο και να περιορίσει, ει δυνατόν, την τακτική ορισμένων κρατών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος να εκχωρούν δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια σε πλούσιους πολίτες τρίτων χωρών με αντάλλαγμα υψηλές επενδύσεις στη χώρα. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα die Welt η αρμόδια Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια όλης της ΕΕ και προαναγγέλλει αυστηροποίηση της υπάρχουσας σχετικής οδηγίας.

«Δεν επιθυμούμε Δούρειους Ίππους στην ΕΕ». 

«Κατά την άποψή μας οι βίζες δίνονται εν μέρει σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν μια πραγματική, αλλά κατασκευασμένη σχέση με τη χώρα της ΕΕ, στην οποία δεν κατοικούν επί ένα συνεχή χρόνο, όπως ζητά η Κομισιόν» διευκρινίζει η Γιούροβα. «Επιπλέον, από τη χορήγηση βίζας προκύπτει θέμα ασφάλειας για την ΕΕ, διότι ο αλλοδαπός μπορεί να κινείται ελεύθερα σε όλον τον ενωσιακό χώρο. Δεν επιθυμούμε Δούρειους Ίππους στην ΕΕ». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, τι ακριβώς είναι εκείνο που περιμένει από τις εν λόγω χώρες, η Επίτροπος απαντά ως εξής: «Να διασφαλίζουν ορισμένα κράτη-μέλη ότι οι βίζες δεν δίνονται σε εγκληματίες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε λιμάνι για εγκληματίες, για διαφθορά και μαύρο χρήμα. Γι αυτό στο μέλλον οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάζουν πιο διεξοδικά από ό,τι μέχρι τώρα, ποιοι πολίτες τρίτων χωρών καταθέτουν αίτηση για βίζα, από ποια χώρα, τι θέλουν και ποια είναι η πηγή προέλευσης των χρημάτων τους».

Η Βέρα Γιούροβα προαναγγέλλει ένα νέο σύστημα, που θα ενεργοποιεί τη μεγαλύτερη ευθύνη των κρατών-μελών, τα οποία θα εγγυώνται ότι εκείνοι που παίρνουν βίζα, δεν θα βλάψουν την Ευρώπη. «Είμαι πεπεισμένη ότι θα έχουμε εποικοδομητικό διάλογο με τις επιμέρους χώρες» προσθέτει. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι για μερικές χώρες τα έσοδα από τις επενδύσεις αυτών των ανθρώπων αποτελούν σημαντική συμβολή στην οικονομίας τους. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου το επιχείρημα βίζα έναντι επενδύσεων και χρημάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή