Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)

Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους 131 έφτασαν οι νεκροί, ενώ περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι και ζουν σε πρόχειρα καταλύματα χωρίς τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα τρεις ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,9 βαθμών που σημειώθηκε στο νησί Λομπόκ στη νότια Ινδονησία.

Από τον σεισμό της Κυριακής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 131 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, μία εβδομάδα αφού ένας άλλος σεισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων σε αυτό το ηφαιστειογενές νησί, αγαπημένο προορισμό των τουριστών.

Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)-1

Επιπλέον 236 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές οι οποίες ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και βασικά προϊόντα.

«Εχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες απομάκρυνσης των ανθρώπων, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα επί του πεδίου», δήλωσε ο Σουτόπο Πούρουο Νουργκρόχο, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)-2

«Ο αριθμός των θυμάτων εξακολουθεί να αυξάνει. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί (από τις εστίες τους) και δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια κτιρίων για επιζώντες με τη βοήθεια εκσκαφέων, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)-3

Ορισμένα χωριά του νησιού όπου βρίσκεται το Λομπόκ, έκτασης 4.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, σύμφωνα με τον ινδονησιακό Ερυθρό Σταυρό.

Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)-4

Στην άκρη του δρόμου και σε ορυζώνες έχουν δημιουργηθεί πρόχειρα καταλύματα, όμως πολλοί καλλιεργητές διστάζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρότι έχουν υποστεί ζημιές, ή τα ζώα τους.

Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)-5

Με τη βοήθεια της κυβέρνησης και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων οι τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να οργανώνουν την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, όμως οι ομάδες των διασωστών δεν μπορούν να φτάσουν σε κάποιες περιοχές εξαιτίας των ζημιών που έχουν σημειωθεί στους δρόμους στο βόρειο και το ανατολικό Λομπόκ, περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)-6

Σύμφωνα με τον στρατό, τρία στρατιωτικά ελικόπτερα που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες, σκηνές και νερό έφτασαν στο Λομπόκ.

Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)-7

Εξάλλου ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των αλλοδαπών τουριστών από τα τρία μικρά νησιά Γκίλι, στα ανοικτά του βορειοδυτικού Λομπόκ, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)-8

Περισσότεροι από 4.600 τουρίστες, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί, απομακρύνθηκαν από τις αρχές, ενώ άλλοι εγκατέλειψαν τα νησιά με δικά τους μέσα, καταγγέλλοντας την έλλειψη συντονισμού και την απουσία πληροφόρησης μετά τον σεισμό.

Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)-9
Ινδονησία: 131 οι νεκροί από τον σεισμό – 70.000 οι άστεγοι (φωτογραφίες)-10

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή