ΚΟΣΜΟΣ

Γιγάντιες πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε την Καλιφόρνια (φωτογραφίες)

california33
california_w_2

Περισσότεροι από 14.000 πυροσβέστες που έχουν φθάσει από όλη η χώρα αλλά και από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προσπαθούν σήμερα να αντιμετωπίσουν τις γιγάντιες πυρκαγιές που συνεχίζουν να καίνε την Καλιφόρνια αφού έχουν ήδη καταβροχθίσει εδώ και σχεδόν έναν μήνα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.

giganties-pyrkagies-synechizoyn-na-kaine-tin-kalifornia-fotografies0

Η μεγαλύτερη απ' αυτές, η οποία έχει ονομαστεί το «Σύμπλεγμα Μεντοτσίνο», έσπασε τη Δευτέρα το ηλικίας μερικών μόλις μηνών ρεκόρ της πιο καταστροφικής πυρκαγιάς σε όρους καμένων εκτάσεων στην πρόσφατη ιστορία αυτής της Πολιτείας στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

giganties-pyrkagies-synechizoyn-na-kaine-tin-kalifornia-fotografies1

Από τις 27 Ιουλίου, έχει ήδη καταβροχθίσει περίπου 1.200.000 στρέμματα. Έχει τεθεί υπό έλεγχο μόλις κατά 34% και συνεχίζει την τρελή κούρσα της μέσα από τους δενδρόφυτους λόφους γύρω από την λίμνη Κλίαρ, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

giganties-pyrkagies-synechizoyn-na-kaine-tin-kalifornia-fotografies2

Η δυσκολία πρόσβασης στην περιοχή καθώς και η ξηρασία και η ζέστη περιπλέκουν το έργο των πυροσβεστών, υπογράμμισε η αρμόδια αρχή της Καλιφόρνιας, η CalFire. Το «Σύμπλεγμα Μεντοτσίνο» έχει καταστρέψει τουλάχιστον 143 κτίσματα, μεταξύ των οποίων 75 κατοικίες, ενώ απειλούνται περισσότερες από 11.000 άλλες δομές.

giganties-pyrkagies-synechizoyn-na-kaine-tin-kalifornia-fotografies3
Δορυφορική απεικόνιση της πυρκαγιάς από τη NASA

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την υπόλοιπη εβδομάδα κάνουν λόγο για συνέχιση της ζέστης και της ξηρασίας που ευνοούν τις πυρκαγιές.

giganties-pyrkagies-synechizoyn-na-kaine-tin-kalifornia-fotografies4

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ