ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση: Απαισιόδοξοι οι Ρώσοι για την οικονομική τους κατάσταση

mosxa

Όλο και περισσότεροι Ρώσοι περιμένουν ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική τους κατάσταση το επόμενο έτος, όπως δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr, το οποίο αποδίδει τα συναισθήματα αυτά με την αύξηση της φορολογίας και συγκεκριμένα του ΦΠΑ στο 20%, όπως και με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μέσα σε δύο μήνες αυξήθηκε κατά 9% το ποσοστό των Ρώσων που θεωρούν ότι ο επόμενος χρόνος δεν θα είναι επιτυχής για την ρωσική οικονομία.

Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό αυτό φθάνει το 30%, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό των Ρώσων που προβλέπουν ευνοϊκές προοπτικές για τη χώρα τους.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομικής κατάστασης της ίδιας τους της οικογένειας, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι πιο απαισιόδοξες, δηλώνει η αρμόδια του τμήματος που ασχολείται με το βιοτικό επίπεδο του ερευνητικού κέντρου, Μαρίνα Κρασίλνικοβα.

«Οι αρνητικές οικονομικές ειδήσεις ώθησαν τον κόσμο να βλέπει με μεγαλύτερες επιφυλάξεις το μέλλον και αυτό έχει ως συνέπεια να επηρεάζει άμεσα και την τρέχουσα συμπεριφορά τους», δηλώνει η Κρασίλνικοβα στον δημοφιλή ραδιοφωνικό σταθμό Businessfm (Bfm), επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το εξής: «Τα τελευταία δύο χρόνια η άποψη που κυριαρχούσε στον κόσμο ήταν η κατάσταση δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα. Ο κόσμος δεν έβλεπε ότι μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές όσον αφορά το βιοτικό του επίπεδο, αλλά και δεν φοβόνταν ότι θα επιδεινωθεί. Τον Ιούλιο όμως εντάθηκε σημαντικά η πόλωση των απόψεων και αυτή τη στιγμή λιγότεροι από τους μισούς των ερωτηθέντων λένε ότι δεν περιμένουν να υπάρξουν αλλαγές στην οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους .Η ζυγαριά όμως ανάμεσα στις θετικές και τις αρνητικές προσδοκίες, κλείνει παρόλα αυτά προς τις αρνητικές».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε στις 3 Αυγούστου τον νόμο για την αύξηση κατά 2% του ΦΠΑ.

Όσον αφορά στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, δεν αποκλείεται, η ρωσική κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα, γράφει στην ιστοσελίδα του ο Bfm.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 19-25 Ιουλίου σε 136 περιοχές της χώρας σε δείγμα 1600 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών, με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Bfm.ru