Συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα από την Ισπανία

Συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα από την Ισπανία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Ανδαλουσία, όπου ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ περνά τις διακοπές του, προβλέπεται να εκτυλιχθεί σε άριστο κλίμα, καθώς η Ισπανία μόλις υπέγραψε συμφωνία με βάση την οποία πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στη χώρα και εμφανίζονται στα γερμανικά σύνορα μπορούν να σταλούν πίσω στην Ισπανία χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις, εντός 48 ωρών.

Το ζήτημα είχε διχάσει δραματικά τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Η κατ’ αρχήν συμφωνία για το θέμα αυτό επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρε Πέτερμαν, η Ισπανία δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα για την υπογραφή της.

Μήνυμα

Με την ενέργεια αυτή, η Γερμανία επιδιώκει να στείλει το μήνυμα στους πρόσφυγες ότι η άφιξη σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν συνεπάγεται και άφιξη στη Γερμανία. Το ερώτημα είναι αν το μήνυμα θα φθάσει ή αν στο εξής θα προσπαθήσουν να αποφεύγουν τα επίσημα συνοριακά περάσματα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μεγαλύτερη κινητοποίηση και εμπόδια σε όλο το μήκος των γερμανικών συνόρων, πράγμα που θα δυσκολέψει τη ζωή των κατοίκων των συνοριακών περιοχών, θα αυξήσει κάθετα τις κρατικές δαπάνες για προμήθεια εξοπλισμού επιτήρησης συνόρων και θα εκτοξεύσει τον τζίρο των διακινητών.

H συμφωνία με την Ισπανία τίθεται σε ισχύ από τις 11 Αυγούστου, ενώ οι συνομιλίες του Βερολίνου με την Αθήνα και τη Ρώμη για το ίδιο ζήτημα συνεχίζονται, καθώς, όπως δήλωσε η Πέτερμαν, σε αντίθεση με την Ισπανία, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας ζητούν ανταλλάγματα. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών προσέθεσε ότι, ειδικά με την Ελλάδα, η συμφωνία καθυστερεί και λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Παράλληλα με τις επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου, η Γερμανία ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου να υποδέχεται εκ νέου μέλη οικογενειών προσφύγων με βάση τον κανόνα της οικογενειακής επανένωσης, με ρυθμούς 1.000 ατόμων τον μήνα – ρυθμούς δηλαδή που αναμένεται να κρατήσουν πολλές οικογένειες χωρισμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών υλοποιεί την πολιτική περιορισμού των αφίξεων στη Γερμανία, παράγοντες της γερμανικής οικονομίας επιμένουν ότι η χώρα χρειάζεται συνεχείς «ενέσεις» εργατικού δυναμικού για να καλύψει τις ανάγκες της.

Οι ανάγκες αυτές είναι οφθαλμοφανείς και στην Ιταλία, όπου η αγροτική παραγωγή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση φθηνού εισαγόμενου εργατικού δυναμικού. Τα δύο τραγικά τροχαία δυστυχήματα των τελευταίων ημερών στην Απουλία, στα οποία σκοτώθηκαν δεκαέξι Αφρικανοί που επέστρεφαν από τα χωράφια, έριξαν τους προβολείς της δημοσιότητας στις δραματικές συνθήκες εργασίας. Χθες, o Iταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επισκέφθηκε την περιοχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή