Τριήμερη απεργία στις φυτείες τσαγιού

Τριήμερη απεργία στις φυτείες τσαγιού

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΚΟΥΤΑ. Απεργία διάρκειας τριών ημερών πραγματοποιούν από χθες εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες σε φυτείες τσαγιού Νταρτζίλινγκ στο ινδικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, για να διαμαρτυρηθούν για τις σκληρές συνθήκες εργασίας και να απαιτήσουν αύξηση της τάξεως των 50 σεντς του ευρώ στο ημερομίσθιό τους.

«Περισσότεροι από 400.000 εργάτες σε περίπου 370 φυτείες συμμετέχουν στην τριήμερη απεργία στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης. Το ημερομίσθιο ενός εργάτη στις φυτείες, που απασχολούν και πάρα πολλές γυναίκες, είναι της τάξεως των 2,30 ευρώ (169 ρουπίες). Ζητάμε αύξηση 20%, έτσι ώστε να αμειβόμαστε 2,80 ευρώ (203 ρουπίες) ημερομίσθιο», είπε ο πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής του συνδικάτου εργατών γης στις φυτείες τσαγιού, Αλόκ Τσακραμπόρτι.

Σήμερα, εργάτες-μέλη του συνδικάτου, που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα του κρατιδίου, επρόκειτο να πραγματοποιήσουν πορεία από την Καλκούτα στην κωμόπολη Ουταρκάνια, στα βόρεια του κρατιδίου, όπου επρόκειτο να θέσουν υπό συμβολική «κράτηση» εκπροσώπους των γαιοκτημόνων του κρατιδίου, έως ότου αυτοί ικανοποιήσουν το αίτημα για μισθολογική αύξηση.

Η ευκαιρία

Παρόλη τη μεγάλη κινητοποίηση, οι απεργοί δεν είχαν διαταράξει μέχρι χθες την περισυλλογή φύλλων τσαγιού της ποικιλίας Νταρτζίλινγκ, που αποτελεί το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν του κρατιδίου της Βεγγάλης. Τα μέσα ενημέρωσης της Καλκούτας ανέφεραν ότι περισσότερα από είκοσι τοπικά συνδικάτα, από όλο το ιδεολογικό φάσμα, στηρίζουν την κινητοποίηση. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την περίοδο των μουσώνων, που έχουν ήδη ξεσπάσει στη βόρεια Ινδία, για να απαιτήσουν βελτίωση συνθηκών εργασίας. Η περίοδος κατά τη διάρκεια του μουσώνα αποτελεί την ιδανική στιγμή για τη συλλογή φύλλων τσαγιού από τις απότομες πλαγιές των φυτειών, ενώ κάθε καθυστέρηση μπορεί να πλήξει την ποιότητα της σοδειάς και να μειώσει δραστικά την τιμή του προϊόντος για τους γαιοκτήμονες.

Οι σκληρές συνθήκες εργασίας στις φυτείες τσαγιού, που δημιουργήθηκαν στην εποχή της αγγλικής αποικιοκρατίας, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εδραίωση μαχητικού εργατικού κινήματος στη Βεγγάλη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή