Βομβαρδισμοί και ρουκέτες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Βομβαρδισμοί και ρουκέτες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας απήντησε, χθες, το Ισραήλ στο μπαράζ πυραύλων που εξαπέλυσε η Χαμάς, εναντίον στόχων στο νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς έπληξε χθες ακατοίκητο σημείο της πόλης Μπιρσέμπα, που είναι η μεγαλύτερη στο νότιο Ισραήλ.

Η επίθεση με πυραύλους πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις Παλαιστινίου αξιωματούχου, ο οποίος προέβλεψε το επικείμενο τέλος των συνοριακών επεισοδίων μεταξύ ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων αμάχων διαδηλωτών. Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούν ότι το μπαράζ ρουκετών αποτελεί επίδειξη ισχύος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ενόψει της χθεσινοβραδινής σύσκεψης του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το οποίο επρόκειτο να συζητήσει τους όρους εκεχειρίας στη Γάζα.

Μία έγκυος και το 18 μηνών βρέφος της, όπως κι ένας μαχητής της Χαμάς, σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, ενώ τουλάχιστον πέντε άμαχοι τραυματίστηκαν. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επτά πολίτες τραυματίστηκαν στο νότιο Ισραήλ, ένας από τους οποίους ήταν Ταϊλανδός εργάτης σε θερμοκήπιο.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε ότι οι επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης έχουν ήδη ολοκληρωθεί και ότι αποτελούσαν «δίκαια αντίποινα» στα εγκλήματα του Ισραήλ.

Ο υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου, Γιουβάλ Στάινιτζ, δήλωσε –μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό– ότι το Ισραήλ αν και «δεν είναι πρόθυμο να εμπλακεί σε πόλεμο», δεν πρόκειται να προχωρήσει σε υποχωρήσεις απέναντι στις «ακρότητες» της Χαμάς.

Από τη μεριά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Νικολάι Μλάντενοφ, υπογράμμισε ότι ο οργανισμός συνεργάζεται με την Αίγυπτο, σε μία προσπάθεια αποφυγής πολεμικής σύρραξης, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η «κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τα όρια με δεινές συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό».

Στις πόλεις Μπιρσέμπα και Σντερότ, οι σειρήνες ήχησαν τουλάχιστον τέσσερις φορές, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν απευθείας πλήγματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή