«Ορθιοι» στη Γερμανία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενα κίνημα αντιφρονούντων από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και την Αριστερά ετοιμάζεται να «γεννηθεί» στη Γερμανία, υπό την ηγεσία της Σάρα Βάγκενκνεχτ. Η Βάγκενκνεχτ, που είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς αλλά έχασε τη μάχη για την ηγεσία του κόμματος, υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται ένα κίνημα ανάλογο με αυτό που σάρωσε τον προοδευτικό χώρο στις ΗΠΑ υπό τον Μπέρνι Σάντερς και στη Βρετανία υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το όνομα του κινήματος (Aufstehen, Ορθιοι) θυμίζει το όνομα En Marche (Εμπρός) που έδωσε στο δικό του κίνημα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Βάγκενκνεχτ θέλει να προσφέρει στα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς την ευκαιρία να εμπλακούν χωρίς να εγκαταλείψουν την κομματική τους στέγη.

«Αν η πίεση από το εσωτερικό τους γίνει αρκετά μεγάλη, τα κόμματα θα γίνουν πιο δεκτικά στις ιδέες μας», δήλωσε η Βάγκενκνεχτ στο περιοδικό Spiegel, εξηγώντας ότι ο σκοπός της είναι να υπάρξει στη Γερμανία, μετά τις επόμενες εκλογές, μια επιλογή διακυβέρνησης που να θέτει στο επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Το “Ορθιοι” θέλει να απευθυνθεί σε εκείνους που έχουν απογοητευθεί και δεν θεωρούν ότι εκπροσωπούνται από την πολιτική, ακόμη και σε αυτούς που ψήφισαν ως διαμαρτυρία την AfD», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ιδρυτής του κόμματος της Αριστεράς, Οσκαρ Λαφοντέν. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD είναι η ταχύτερα ανερχόμενη δύναμη της γερμανικής πολιτικής σκηνής, ενώ οι προσπάθειες της Βάγκενκνεχτ να του αποσπάσει ψήφους με αντιμεταναστευτική ρητορική επικρίθηκαν σφοδρά από άλλα κομμάτια της γερμανικής Αριστεράς.

Στη συνέντευξή της στο Spiegel, η 49χρονη πολιτικός υπογράμμισε ότι οι επικρίσεις της αφορούν τη διαχείριση του προσφυγικού. «Η κυβέρνηση Μέρκελ διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση με τρόπο που απέβη εις βάρος κυρίως των πιο φτωχών. Επιδεινώθηκαν πολλά κοινωνικά προβλήματα, όπως η έλλειψη στέγης, η υπερβολική επιβάρυνση των σχολείων και ο ανταγωνισμός για τις θέσεις εργασίας με τις χειρότερες αμοιβές. Η δυσφορία με το προσφυγικό έχει σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά αίτια και αυτά θα είναι το δικό μας κεντρικό θέμα», τόνισε.

Πάντως, το μέλλον του κινήματος «Ορθιοι» (που έχει 50.000 μέλη τρεις εβδομάδες πριν από την επίσημη ίδρυσή του, στις 4 Σεπτεμβρίου) θα κριθεί κυρίως στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή