Ορφανός ο «Τομέας 4» μετά τη δολοφονία Ασμπάρ

Ορφανός ο «Τομέας 4» μετά τη δολοφονία Ασμπάρ

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Aζίζ Ασμπάρ ήταν ένας από τους πλέον επιφανείς επιστήμονες του πυραυλικού τομέα της Συρίας και είχε επιφορτιστεί με τη συγκέντρωση πυραύλων υψηλής ακρίβειας που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν εναντίον ισραηλινών πόλεων εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Είχε ελεύθερη πρόσβαση στα υψηλότερα επίπεδα της συριακής και της ιρανικής κυβέρνησης και τη δική του μονάδα ασφαλείας.

Ηταν επικεφαλής μιας απόρρητης μονάδας κατασκευής όπλων που ονομαζόταν «Τομέας 4» και εργαζόταν ώστε να κατασκευαστεί ένα υπόγειο εργοστάσιο εξοπλισμών για να αντικαταστήσει αυτό που καταστράφηκε από το Ισραήλ πέρυσι. Το Σάββατο (4/8) σκοτώθηκε από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου.

Προφανώς τα είχε τοποθετήσει η Μοσάντ, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ.

Ηταν τουλάχιστον η τέταρτη απόπειρα δολοφονίας από το Ισραήλ τα τελευταία τρία χρόνια εναντίον ενός εχθρικού μηχανικού εξοπλισμών σε ξένο έδαφος, επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος μιας μεσανατολικής υπηρεσίας πληροφοριών. Η επίθεση έλαβε χώρα το Σάββατο βράδυ στη Μασιάφ, όπου ο ερευνητικός οργανισμός του συριακού στρατού διατηρεί ένα από τα σημαντικότερα εργοστάσια ανάπτυξης όπλων. Aμέσως η Συρία και η Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη ισλαμική στρατιωτική ομάδα που πολεμά στον συριακό εμφύλιο πόλεμο στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Ασαντ, υπέδειξαν ως υπεύθυνο το Ισραήλ. Σε αυτήν την περίπτωση οι κατηγορίες ήταν καλά στοιχειοθετημένες. Η Μοσάντ παρακολουθούσε πολύ καιρό τον Ασμπάρ. Οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι ο Ασμπάρ ήταν επικεφαλής της μυστικής μονάδας, που ήταν γνωστή ως «Τομέας 4», στο Συριακό Κέντρο Ερευνας και Επιστημονικών Μελετών. Υποτίθεται ότι είχε ελεύθερη πρόσβαση στο προεδρικό ανάκτορο στη Δαμασκό και συνεργαζόταν με τον στρατηγό Κασίμ Σουλεϊμανί, αρχηγό της δύναμης Κουντς του Ιράν και άλλους Ιρανούς προκειμένου να ξεκινήσουν την παραγωγή πυραύλων ακριβείας από τη Συρία, αναπροσαρμόζοντας τους πυραύλους SM600 Tishreen. Επίσης, ο Ασμπάρ εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο στερεών καυσίμων για πυραύλους, κάτι που ήταν μία ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα ρευστά καύσιμα. Αξιωματούχος από τη συμμαχία Συρίας και Ιράν δήλωσε ότι το Ισραήλ ήθελε να σκοτώσει τον Ασμπάρ εξαιτίας του κεντρικού ρόλου που διαδραμάτιζε στο πυραυλικό πρόγραμμα της Συρίας ακόμα και πριν από την έναρξη της εμφύλιας σύρραξης το 2011.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο μόνο ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να εγκρίνει επιχείρηση δολοφονίας από τη Μοσάντ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι Τύπου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δεν σχολίασαν το συμβάν. Νωρίτερα, ο Λίμπερμαν απέρριψε τις αναφορές των συριακών και λιβανέζικων μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από την έκρηξη που σκότωσε και τον οδηγό του Ασμπάρ. 

Χημικά όπλα

Ως ένας από τους επικεφαλής του Κέντρου Ερευνας και Επιστημονικών Ερευνών της Συρίας, ο Ασμπάρ επί χρόνια παρέμενε δραστήριος στο πρόγραμμα παραγωγής χημικών όπλων του καθεστώτος Ασαντ. Εργαζόταν κυρίως στο Αλ Σαφίρ, έξω από το Χαλέπι, και στην πόλη Μασιάφ, δυτικά της Χάμα, στον νότο. Επίσης, δραστηριοποιείτο στον συντονισμό των δραστηριοτήτων του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία.  Ο Αζίζ Ασμπάρ ανέπτυσσε πυραύλους ακριβείας που μπορούσαν να πλήξουν ισραηλινές πόλεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Πιο πρόσφατα ως επικεφαλής του «Τομέα 4» ασχολείτο με την προσαρμογή του οπλοστασίου της Συρίας σε ρουκέτες χαμηλής τεχνολογίας έτσι ώστε να μπορούν να πλήξουν στόχους μεγάλου βεληνεκούς με αρκετή ακρίβεια, έναν κίνδυνο που το Ισραήλ προσπαθούσε να αντιμετωπίσει.  Το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει τις ιρανικές δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ που έχουν μεταβεί στη Συρία για να βοηθήσουν τον Ασαντ να καταπολεμήσει τους αντάρτες. 

Ο φόβος της Ιερουσαλήμ είναι ότι μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου αυτές οι δυνάμεις θα στραφούν κατά του Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επίσης ανησυχούν ότι το Ιράν θα προσπαθήσει να μονιμοποιήσει την παρουσία του στη Συρία, στην πραγματικότητα δημιουργώντας ένα δεύτερο μέτωπο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί ανακάλυψαν ότι εργοστάσια εξοπλισμών δημιουργούνται στις τοποθεσίες του Κέντρου Ερευνας και Επιστημονικών Μελετών προς όφελος των δυνάμεων του Ασαντ, της Χεζμπολάχ και των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στη Συρία.   

Τα τελευταία χρόνια, το Ιράν είναι ο συχνότερος στόχος της Μοσάντ. Από το 2007 έχει δολοφονήσει έξι Ιρανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν επιστήμονες στο ιρανικό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα. Οι Ισραηλινοί πράκτορες έχουν σκοτώσει και πολλούς Σύρους.

«Επιστημονικές» δολοφονίες από Μοσάντ

Η Μοσάντ έχει μακρά ιστορία δολοφονιών επιστημόνων τους οποίους θεωρεί ως απειλή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, μία ομάδα Γερμανών επιστημόνων και μηχανικών που είχαν εργαστεί στο πυραυλικό πρόγραμμα του Αδόλφου Χίτλερ άρχισαν να κατασκευάζουν πυραύλους για την Αίγυπτο, προκαλώντας πανικό στο Ισραήλ και ωθώντας τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν σε αποχώρηση από την πολιτική. Η Μοσάντ επανειλημμένως προσπάθησε να σκοτώσει τους επιστήμονες προτού τελικά τοποθετήσει πράκτορες μέσα στο πρόγραμμα οι οποίοι το σταμάτησαν εκ των έσω. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Μοσάντ μαχαίρωσε θανάσιμα έναν Αιγύπτιο επιστήμονα και δηλητηρίασε δύο Ιρακινούς οι οποίοι εργάζονταν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Σαντάμ Χουσεΐν. Οταν έγινε σαφές ότι το πρόγραμμα είχε καθυστερήσει αλλά δεν είχε ματαιωθεί, το Ισραήλ κατέστρεψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράκ το 1981. Το 1990 δύο πράκτορες της Μοσάντ στις Βρυξέλλες σκότωσαν τον Τζέραλντ Μπουλ, έναν Καναδό μηχανικό πυραύλων ο οποίος είχε υποσχεθεί να κατασκευάσει ένα υπερ-κανόνι για το Ιράκ, το οποίο θα μπορούσε να εκτοξεύει τεράστια βλήματα κατά του Τελ Αβίβ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή