«Μπαλάκι» ξανά το Aquarius στη Μεσόγειο

«Μπαλάκι» ξανά το Aquarius στη Μεσόγειο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Μπαλάκι» έχει γίνει, εκ νέου, το σκάφος «Aquarius», που παραμένει στην ανοικτή θάλασσα με 141 διασωθέντες, εν αναμονή χώρας η οποία θα τους δεχθεί. Στο σκάφος βρίσκονται 67 ανήλικοι, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, καθώς και αρκετές έγκυοι.

Τα δύο τρίτα κατάγονται από την Ερυθραία και τη Σομαλία, και οι περισσότεροι έχουν υποστεί βασανιστήρια στις φυλακές της Λιβύης. «Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναζητεί ισορροπία σε μια περίπλοκη κατάσταση: πώς να ικανοποιήσει το κομμάτι της κοινής γνώμης που πρόσκειται στην κυβέρνησή του και του ζητεί να υποδεχθεί τους μετανάστες και πώς να αποφύγει να μετατραπεί η μεταναστευτική πίεση σε πρόβλημα που τροφοδοτεί τους εξτρεμιστές, όπως έγινε στην Ιταλία», έγραψε η ισπανική El Pais, εξηγώντας τη διστακτικότητα της ισπανικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα σημείωσε ότι η Μαδρίτη δεν έχει δώσει οριστική απάντηση για το «Aquarius», ενώ ο πρωθυπουργός υφίσταται αντικρουόμενες πιέσεις από την ισπανική δεξιά, που έχει σκληρύνει την αντιμεταναστευτική ρητορική της, και από δήμους όπως η Βαρκελώνη, της οποίας οι Αρχές δήλωσαν προθυμία να υποδεχθούν το σκάφος.

Μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας τα βλέμματα στράφηκαν στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη, ο οποίος τον Ιούνιο είχε δεχθεί, για ανθρωπιστικούς λόγους, το «Aquarius». Στην περίπτωση εκείνη, το σκάφος των ανθρωπιστικών οργανώσεων SOS Mediterranee και Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μετέφερε 660 ανθρώπους, πολύ περισσότερους από τη δυναμικότητά του, ενώ η αναμονή και το ταξίδι του στη Μεσόγειο είχαν διαρκέσει εννέα ημέρες.

Xθες, η ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι την ευθύνη του «Aquarius» έχει η Μεγάλη Βρετανία, εφόσον το σκάφος φέρει σημαία Γιβραλτάρ, που είναι βρετανική κτήση.

Οι πιέσεις από την Ιταλία προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να μην περιπολούν στα ανοικτά της Λιβύης δεν έχουν αποτρέψει τις αναχωρήσεις, με αποτέλεσμα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που δεν υπήρχαν σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων, να πνιγούν 720 άνθρωποι στη Μεσόγειο. Η επιδεικτική άρνηση της νέας ιταλικής κυβέρνησης, τον Ιούνιο, καταγράφηκε, ενώ η μεταναστευτική πίεση έχει ήδη μειωθεί αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Frontex, φέτος οι παράνομες διασχίσεις έχουν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2017.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή